– Laget rundt eleven må bli bedre. Jeg frykter at de tror at fraværsgrensa skal løse alle problemer, sier Steffen Handal. Foto: Jørgen Jelstad

– Fraværsgrensa løser ikke alle problemene i skolen

Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener at fraværsgrensa må bestå, men at en må gjøre mer for de elevene som sliter på skolen.

Publisert

En fersk rapport fra Fafo viser at fraværet i videregående skole er redusert med 20 prosent siden fraværsgrensa ble innført i 2016.

I rapporten kommer det fram at gjennomsnittseleven i videregående reduserte sitt totale fravær med omtrent 20 prosent – eller 15 timer i året – etter innføringen av fraværsgrensa, melder NTB.

Handal er ikke overrasket over at fraværsgrensa virker.

– Det er positivt at nærværet øker blant alle elevgrupper i den videregående skolen.

 

Får ikke vitnemål

Rapporten, som er basert på foreliggende statistikk og intervjuer med elever, lærere, rektorer og helsesykepleiere, antyder at noen elever befinner seg i «fraværsgrensens dødvinkel». Dette er elever som har redusert fraværet etter fraværsgrensa, men ikke nok til å få vurdering i alle fag. For dem har sannsynligheten for å få «ikke vurderingsgrunnlag» i ett eller flere fag økt med om lag 10 prosent.

– Det bør være bedre oppfølging av elever som sliter, sier Handal.

– Hvilke tiltak mener du bør settes inn?

– Det kan være alt fra å få hjelp til å komme opp om morgenen, til leksehjelp eller å få bistand til å finne løsninger på vanskelige hjemmeforhold. Noen tiltak vet vi fungerer, da synes jeg det er snålt at de ikke blir prioritert og satt ut i livet, sier Handal.

SV mener at fraværsgrensa rammer de svakeste elevene: SV: – De svakeste står i fare for å falle fra på grunn av fraværsgrensa 

 

Laget rundt eleven

– Så det er laget med fagpersoner rundt elevene som må styrkes?

– Ja, laget rundt eleven må bli bedre. Jeg frykter at de tror at fraværsgrensa skal løse alle problemer. Neste år kommer det en rapport fra Lied-utvalget som skal se på videregående opplæring, den ser jeg frem mot. Den kommer til å bli viktig, sier Steffen Handal.

Hele rapporten finner du her.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) er fornøyd med at fraværsgrensen øker oppmøtet til elevene.

– Innholdet i denne rapporten viser at diskusjonen om vi skal ha en fraværsgrense nå kan avlyses, men at vi må diskutere hvordan vi kan gi utsatte elever bedre oppfølging, sier Sanner til VG.

 

Powered by Labrador CMS