Henrik Asheim og Oslo Høyres forslag om en fraværsgrense i ungdomsskolen ble stemt ned på Høyres landsmøte lørdag. Arkivfoto: Marianne Ruud

Sa nei til både fraværsgrense og skolelunsj

Høyres landsmøte ville verken ha fraværsgrense i ungdomsskolen eller skolelunsj.

Publisert

– Vi vet veldig godt at det er en sammenheng mellom det å være tilstede på skolen og det å lære på skolen, sa stortingsrepresentant Henrik Asheim da han innledet til debatt om fraværsgrense i ungdomsskolen under Høyres landsmøte lørdag.

Oslo Høyre sto bak forslaget som ble duellert på scenen.

- Vi trenger noen tydelige mekanismer som slår inn når fraværet blir for høyt og som slår inn før det rekker å bli det, sa Asheim.

22.000 barn er bort i en måned

I 2018 hentet Utdanning inn fraværstall i grunnskolen fra 32 av de største kommunene i Norge. Målet var å få en oversikt over hvor mange elever i barne- og ungdomsskolen som tilbringer skoledagene hjemme, ettersom verken Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet, Statistisk sentralbyrå, Fylkesmennene eller kommunene har slik sentrale statistikk.

Tallene viste at 7031 elever, eller 4,5 prosent av elevene, i Oslo, Bergen, Trondheim, Bærum og Stavanger var borte i én måned eller mer i skoleåret 2016/17. Det vil si at omtrent én elev i hver klasse har bekymringsfullt høyt fravær.

Asheim har argumentert for at en fraværsgrense i ungdomsskolen kunne gjøre det enklere å fange opp enkeltelever som sliter med høyt fravær.

– Det viktigste er at alarmklokken går og at noen setter seg ned og stiller spørsmålet: Hvorfor har du vært så mye borte nå, uttalte Asheim til NTB i februar.

 

Konkrete tiltak

Men landsmøtet gikk heller for forslaget til Høyres ordførerkandidat på Gjøvik, Anne Bjærtnes: «Skoleeiere må sette inn konkrete tiltak for elever med høyt fravær i grunnopplæringen».

– Når unger velger å være hjemme fra skolen i månedsvis som følge av mobbing eller utestenging er det ikke en fraværsgrense som får dem tilbake på skolen, sa Bjærtnes i duellen.

– Hvis fraværet handler om dårlig mestring av fag og det sosiale, kan vi ikke skyve ansvaret for at vi har en skole som ikke fungerer, over på barn helt ned i tolvårsalderen og plassere en fraværsgrense for dem.

  • Les også: Rektor mener klimastreik betyr fravær: - Min jobb å forvalte regelverket 

Spyttet ut lunsjen

Et annet forslag, som hadde støtte fra komiteen, var å innføre en enkel skolelunsj på alle skoletrinn, fra barneskolen og ut videregående. Dette ble stemt ned av landsmøtet. 

Powered by Labrador CMS