Å ta bildene er bare en liten del av jobben som en fotograf gjør. Det er mye annet som må læres, blant annet etterbehandling av bildene. Fotolærling Sigrid Synnøve Øberg (19) må igjennom mye i løpet av læretiden. Foto: Terje Hansteen

Sigrid vil bli fotograf og maler med lys

Allerede som 12-åring skjønte Sigrid Synnøve Øberg (19) at hun ville bli fotograf. Hun syntes det var spennende å formidle det hun så med kamera. I dag er hun fotolærling i Halden, langt unna hjemstedet Brønnøysund.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg hadde egentlig ikke noen planer om å bli fotograf, men jeg begynte tidlig å ta bilder og fikk mye ros for det jeg gjorde. Dermed begynte jeg på medier og kommunikasjon ved Brønnøysund videregående skole, men jeg følte at det ikke var så mye fotokompetanse der, derfor dro jeg som utvekslingselev til York det andre året. Der fikk jeg også mye mer foto. Deretter tok jeg et påbyggingsår i Brønnøysund, før jeg startet hos Havenstrøm Fotografene i august i fjor, forteller Sigrid som har funnet seg godt til rette i lærlingbedriften i Halden.

Denne reportasjen var først publisert i Yrke nr. 2/2016

Hele utgaven leser du elektronisk her

Det er Opplæringskontoret for Fotostudier (OFS) i Oslo som har hovedansvaret for lærlingløpet hun er i gang med.

 

Viktig med god kjemi

Med slektninger i Fredrikstad var det nærliggende å prøve å finne en lærlingbedrift i Østfold. Etter mye googling og etter å ha opplevd at få fotografer tok inn lærlinger, fikk hun napp i Halden hos Havenstrøm Fotografene AS, en ganske ny bedrift med to ansatte. Fotograf Vibeke Havenstrøm tror at det kan være lettere å få lærlingplass som fotolærling enn i andre yrker, selv om man også må være ganske pågående hvis man ønsker å bli fotograf, sier hun og forklarer hvorfor de tok inn Sigrid:

– Vi har lenge snakket om å ta inn en lærling fordi vi ønsker å ta faget videre. Vi tenker både idealistisk og rekruttering, og har et ønske om å ansette flere hos oss. Det er jo også veldig vanlig at lærlingene får jobb i lærlingbedriften. For oss er det også viktig at vi kommer overens. Er ikke kjemien på plass, så kan jeg ikke lære Sigrid noe. Og når hun skulle flytte hundre mil, så måtte ting klaffe. Derfor hadde hun en prøveuke her først.

 

Ødelegger for bransjen

Fotografyrket er ikke en beskyttet tittel som andre yrker, derfor kan hvem som helst kalle seg fotograf. I dag jobbes det veldig mye svart i fotobransjen og dette ødelegger for bransjen, sier Vibeke Havenstrøm som sitter sentralt i Norges Fotografforbund, og som selv var godt voksen før hun utdannet seg til fotograf.

– Hvis man ikke er utdannet fotograf, har man heller ingen yrkesstolthet. Jeg håper at Ingrid blir bevisst sin egen profesjonalitet, sier en engasjert læremester.

– Hvilke krav stilles til den som skal bli fotograf?

– At man har et ønske om å lære. Sigrid skal klare å åpne et studio dagen etter at hun er ferdig her. Som lærling må du lære alt du trenger for å drive for deg selv, det vil si salg, HMS, økonomi, kundebehandling, drift, fotografere, redigere, printe, etterbehandle, ramme inn og fargestyring. Vi følger en plan som OFS utarbeider. Det er en lang prosess fra bildet blir tatt til det er ferdig. Hvor gjør bildet seg best? Skal det være på kanvas eller papir, og hva slags papir da? Alt dette må Sigrid lære, for å kunne gi råd til kundene. Å ta et bilde i studio er bare 20 prosent av jobben vi gjør.

 

Skape tillit

– Hva vil du si er det mest krevende du har vært med på?

– Det er jo veldig personlig å ta bilder, og jeg føler det er utfordrende med masse kunder, sammenlignet med å ta bilder av venner og familie. Alt blir veldig synlig. Det er viktig å gi råd til kunden, for vi kan mer enn dem. Mye av jobben handler om å få kunden til å senke skuldrene, slappe av. Jeg opplever at man som fotograf må gi av hele seg selv, for at kundene skal få tillit til deg. Jobben er å få alle til å se pene ut, få fram særpreget hos hver enkelt, sier Sigrid og legger til at stort sett er fotoyrket slik hun hadde forestilt seg det.

– Jeg har absolutt lært en del siden jeg kom hit. Det er mange småting som jeg ikke hadde tenkt på før. Hvor skal føttene stå? For eksempel.

– Hva slags fotograf ønsker du å bli?

– Jeg har alltid likt å ta portretter, så derfor ønsker jeg å bli portrettfotograf. Og akkurat det lærer jeg i studioet her. Svenneprøven blir da også tilrettelagt til det jeg har lært her, men på prøven må jeg også vise at jeg behersker interiør, eksteriør, produkter, repro og annet, sier Sigrid Synnøve Øberg som senere vurderer å ta en bachelorgrad i foto i England.

 

Lite glamorøst

Mens fotoyrket tidligere var et helt mannsdominert fag, er det i dag flest kvinner som jobber som fotografer. Vibeke mener at fotoyrket har forandret seg fra å være et teknisk fag, til å bli et følelsesfag.

– Spør du en mann om hva som er det viktigste ved fotografering, så svarer han det fototekniske. Men det aller viktigste er lyssetting, det handler om å se detaljer og lære anatomi. Å fotografere betyr rett og slett å male med lys. Det er også en utbredt oppfatning at fotoyrket er et glamorøst yrke, men slik er ikke virkeligheten. Kanskje er yrket glamorøst for toppen 5 prosent av fotografene, avslutter Vibeke Havenstrøm.

Powered by Labrador CMS