«Jeg vet at det er barn som blir utsatt for vold og overgrep akkurat nå når du leser dette»

Synes du det er vanskelig å tenke at et av barna i din barnehage kan være utsatt for vold eller overgrep? Synes du det er vanskelig å vite hva du skal gjøre om et barn forteller deg en vond hemmelighet?

Det har jeg full forståelse for. Helt siden jeg grunnlag Stine Sofies Stiftelse i 2000 etter de brutale drapene på min datter Stine Sofie og hennes venninne Lena, har jeg ofte fått høre at mange syns det er vanskelig å snakke om vold og seksuelle overgrep.

Dette innlegget er også publisert i Første steg nr.4/2016

Jeg har lyttet til forelesere, myndighetspersoner, statsråder og andre si at dette er et svært vanskelig tema.

 

Barn må få kunnskap

Det er altså opplest og vedtatt at vold mot barn er vanskelig å snakke om. Da er det ikke rart at mange barnehageansatte velger å la være. Men jeg synes ikke dette er vanskelig. På min arbeidsplass, i Stine Sofies Stiftelse, synes vi det er både interessant og spennende. Det er ikke med forbauselse jeg hører ungdom, eller voksne fortelle om overgrep fra de gikk i barnehagen, hvor ingen ansatte snakket om dette, selv om de undret seg over barnets oppførsel. Ingen lærte barna at det de ble utsatt for var skadelig og ulovlig.

Selv har jeg undervist hundrevis av barn i barnehager om hva vold og overgrep er. Det har vært utrolig inspirerende. Jeg glemmer aldri den nydelige gutten som fortalte om hvordan han var vitne til vold mellom foreldrene og ofte måtte rømme hjemmefra. De barnehageansatte ble svært overrasket, fordi foreldrene var jo så hyggelige. Eller den gangen det ble foretatt en omsorgsovertakelse etter mistanke om seksuelle overgrep kun tre dager etter at vi besøkte en barnehage. Barnet hadde for første gang skjønt at dette var noe det kunne fortelle til en voksen.

 

Det er med stor undring jeg ofte hører fra utdannende pedagoger at de kan for lite om temaet og ikke vet hva de skal gjøre om barnet forteller noe

 

Fine samtaler

Det er ikke bare triste historier vi hører. Det er vanskelig å holde seg alvorlig når den lille jenta på 5 år svarer følgende på spørsmålet om de har lyst til å lære om hvordan et barn blir til: «Det har jeg i grunnen alltid lurt på».

Jeg kan garantere at klarer dere å omstille tanken på at dette er et vanskelig tema til å glede dere til samtalen, vil det oppleves som en svært meningsfull dag i barnehagen.

 

Forebygger vold

Målet med samtalene eller aktiviteter rundt temaet vold og overgrep er ikke bare å avdekke pågående vold. Dere vil også forebygge vold mot barn fordi foreldre, og voksne vet at barna lærer viktigheten av å si ifra om de opplever dette. Det er med stor undring jeg ofte hører fra utdannende pedagoger at de kan for lite om temaet og ikke vet hva de skal gjøre om barnet forteller noe. Derfor lar de heller være å snakke med barna.

Alle voksne bør kunne lytte til barn, svare på barnas spørsmål, og vite at dersom de får vite om en straffbar handling så skal de kontakte politiet. Ingen vet nøyaktig hvordan en skal svare på alle spørsmål. Men det er ikke grunn til å la være.

Jeg vet at det er barn som blir utsatt for vold og overgrep akkurat nå når du leser dette. Jeg vet at de som arbeider i barnehage i løpet av sin arbeidskarriere vil ha et eller flere av disse barna i samlingsstunden. For disse barna ber jeg deg innstendig om å bidra til at de får en mulighet til å fortelle.

Den vanskelige samtalen er ikke vanskelig – den er interessant og spennende!

 

 

  • Ada Sofie Austgard er leder for Stine Sofies Stiftelse, som jobber for å forebygge og avdekke overgrep hos barn og for barns rettssikkerhet. Holder kurs i barnehager.
Powered by Labrador CMS