Annonse

Benjamin S. Johansen i Tandstad barnehage storkoser seg med laksegryte til lunsj. Langt fra alle barnehager kan servere varm mat til barna. Foto: Gyri Aure

– Barnehagebarn trenger ikke gourmetmat

Noen barnehager serverer kongekrabbe, mens andre ber barna ta med brødskiver hjemmefra. Tilbudene varierer mye. Men ingen grunn til panikk. – Det er viktigere med grønnsaker enn gourmetmat, sier matprofessor.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

Barnehager med egen kokk som serverer mat i restaurantklassen, står i stor kontrast til brødskivene med leverpostei som mange barn får.

Men professor Lene Frost Andersen ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener både foreldre og barnehageansatte kan ta det hele med stor ro.

Professor Lene Frost Andersen ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener mat bør inngå som en del av den pedagogiske plattformen i barnehagene.
FOTO: Gunnar Lothe

 

– Virkeligheten ved de fleste barnehagene, er at brødmåltidet står svært sterkt. Ut fra et folkehelseperspektiv er det dessuten langt viktigere å satse på grønnsaker til de små, enn på gourmetmat. Om barnehagene kjøper inn grønnsaker, potetskreller, en god kniv og noen skjærefjøler, er mye gjort. Det skal ikke den store investeringen, eller arbeidet til for å gjøre en viktig forbedring av barnas kosthold, sier Frost Andersen.

 

«Å lære barna å kjenne til og like grønnsaker tidlig, vil gi en enorm helsegevinst på sikt»
- Lene Frost Andersen, forsker

 

– Kutt helmelka

Professoren var med på å kartlegge mat- og drikketilbudet i private og offentlige barnehager både i 2005 og 2011, som er de siste undersøkelsene på området. 1375 styrere og 1100 pedagogiske ledere deltok i kartleggingen.

Undersøkelser viser at mange barnehager er veldig flinke, og barnehagene forbedret seg på flere punkter. Flere gikk over til grovere brød, sunnere pålegg og brukte mindre helmelk.

– Siden den gang har sikkert barnehagene blitt enda bedre. Men det finnes forbedringspotensialer, mener professoren. Barnehagene bør bytte ut helmelk med lett- eller skummet melk. En del barnehager har også kuttet mye ned på sukkeret, men det er mange barn som for ofte får sjokoladekake og gelé ved feiringer.

– Kan ikke barna få kose seg litt med kake da, når noen har bursdag?

– Jo, men ikke for ofte. Vi kan lære barna at det er mulig å kose seg med sunne alternativ, eller at vi ikke alltid trenger mat for å feire, sier Frost Andersen.

 

Enorm helsegevinst

Professoren forteller at barnehagene stadig har blitt flinkere til å servere barna frukt.

– Det er veldig bra. Barnehagene har også blitt flinkere med grønnsaker, men det er likevel her det største forbedringspotensialet ligger, sier matforskeren.

– Mat er en ekstremt viktig basisfunksjon i livet. Derfor må barna tidlig få gode matvaner. Barnehagene er en unik arena for slik læring, og kan være med å jevne ut sosiale forskjeller. Å lære barna å kjenne til og like grønnsaker tidlig, vil gi en enorm helsegevinst på sikt. Dette viser at barnehagene, som skolene, er en svært viktig folkehelsearena. Mat bør derfor inngå som en del av den pedagogiske plattformen, mener Frost Andersen.

– Maten er viktig for daglig energi, overskudd og helse, men mat er også farger, form, matematikk, smak, lukt, kultur, historie og samvær, sier professoren. Hun er i gang med en ny studie om nettopp grønnsaker i barnehagene.

– Jeg tenker ikke at gourmetmat skal inn i barnehagene. Men jeg mener at barnehagene kan prøve å fremsnakke sunn mat og grønnsaker, og selv tilby dette så langt som mulig, sier Frost Andersen.

Fakta

Retningslinjer for mat og drikke i barnehagene

1. Varier maten over tid.

2. Sett måltidene sammen av mat fra tre grupper:

  • Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris og pasta.
  • Gruppe 2: Grønnsaker, frukt og bær.
  • Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner og linser.

3. Velg plantemargarin og olje framfor smør og smørblandede margarintyper.

4. Drikk skummet melk, ekstra lettmelk, lettmelk eller vann til maten.

5. Vann er tørstedrikk mellom måltidene.

6. Unngå mat og drikke med mye tilsatt sukker.

7. Ha de fleste markeringer og feiringer uten søt og fet mat og søt drikke.

Kilde: Helsedirektoratet

 

Retningslinjer for måltider

Barnehagene bør:

1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat.

2. Sette av god tid, minimum 30 minutter.

3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist hjemme

4. Ha maks 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere.

5. De voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna.

6. Ha et godt fungerende og trivelig spisemiljø.

7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat.

8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon.

Kilde: Helsedirektoratet

 

 

Nyhetsbrev
Les mer om nyhetsbrevet her 
 

Fakta

Denne artikkelen er også publisert i Første steg nr. 4/2016

 

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!