Annonse

De yngste barna liker å ha noe å henge fingrene i – bokstavelig talt. Glidelåser, nøkkelknipper og fjernkontroller blir nøye undersøkt når de yngste er i nærheten. En hel vegg med muligheter til å åpne, lukke, putte, trykke og fikle kan bli et sted der finmotorisk lek og ren nysgjerrighet får fritt utløp.

På denne fikleveggen får barna finmotoriske utfordringer

Et gammelt rør, nøkkelknipper og kakebokser får nytt liv på en fiklevegg. Et flott sted for finmotorisk lek der barna kan åpne, lukke, putte og trykke.

Annonse

Lik Første steg på Facebook

Har barnehagen ulike fikleleker fra før kan du feste dem i veggen med solid borrelås, eller speiltape. Disse kan du også gjøre mer estetisk spennende ved å henge på ting med ulik struktur og lyd. Leken blir ofte mer spennende når tyngdekraften kan hjelpe tingene i bevegelse. Sammen med dem passer noen fine esker og kakebokser med lokk som du skrur fast. I dem kan du putte rariteter som silkesjal, erteposer, nøkler og overraskelser.
FOTO: Trude Anette Brendeland
En ballbane er alltid stas. Her leker ballen gjemmelek før den plutselig dukker opp – til stor begeistring for barna. Til å lage slike kan du bruke rør av ulik sort. De kan man få hos rørleggerforretninger og byggevarehandler. De kan festes til veggen med buksestrikk og møbelstiftepistol med lange stifter. Gardinstreng og skruer kan også brukes. Til gipsvegger kan man feste røret til en finérplate og skru platen fast i veggen med mollyskruer.
FOTO: Trude Anette Brendeland
Trådkurver til garderobeskap er supre å henge ting i som pirrer nysgjerrigheten. I esker med hull, en poseholder og i små hyller og nisjer kan du putte ting som gir barna noe å undersøke. Jobber dere temarelatert kan dere legge i sangkort, bilder, leker og rekvisitter som gir barn og voksne litt å snakke om.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

 

Ekstratipset: Bøttebygging

Barn liker store ting å stable og bygge med. Da bruker de kreativitet og grovmotorikk samtidig og kan skape store, imponerende byggverk. Det beste materialet å bygge stort med trenger man ikke gå langt for å finne. Fruktkasser og vaskebøtter fungerer helt utmerket. Sett tilgjengelig minst ti bøtter som lar seg stable, og se hva det kan bli.
FOTO: Trude Anette Brendeland

 

 

 

  • Trude Anette Brendeland er barnehagelærer, holder inspirasjonskurs, skriver artikler og bøker som fantasifantasten.no. Jobber i «Eventyrhuset lekeverksted» i samarbeid med Fantoft gård studentbarnehage, Bergen. Hun gir deg inspirerende tips i hvert nummer av Første steg.

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

Disse tipsene er også omtalt i Første steg nr.1/2017

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!