Elever dokumenterte dopbruk blant jus- og legestudenter – hedret med gjev pris

Fem elever fra Grimstad imponerte både jury og kunnskapsminister med sin forskning på prestasjonsfremmende dopbruk blant ambisiøse jus- og legestudenter.

I undersøkelsen «Prestasjonskulturens bakside – puggedop» bruker de fem elevene ved Dahlske videregående skole både informantintervjuer og en egen spørreundersøkelse for å komme fram til konklusjonen om at prestasjonsfremmende rusmidler er svært høy på de prestisjefylte jus- og medisinstudiene.

Torsdag ble Aina Pedersen, Beate Haugen, Helene Storenes, Helene Storsæter og Serena Hansen hedret som vinnere av Holbergprisen i skolen. Fagjuryen omtaler elevforskningen som et «spenstig og engasjerende prosjekt».

- Funnene fra oppgaven er interessante og forbløffende, uttaler juryen.

Etisk minefelt

Svarene fra de fem informantene og de 37 jus- og medisinstudenter antyder at mer enn halvparten av studentene kan være brukere av såkalt puggedop. Prisvinnerne understreker selv at dette må regnes som en pekepinn, og høster ros fra juryen.

-Det er interessant at dette er studier som jus og medisin, med studenter som i framtiden skal håndtere helse og lovgiving, heter det i fagjuryens uttalelse der elevene berømmes for å ha manøvrert stødig gjennom det som lett kunne blitt et etisk minefelt.

Døråpner for forskere

Prisvinnerne ble kunngjort av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under en tilstelning i tilknytning i Bergen torsdag. Han understreker at Holbergprisen i skolen viser at forskning både er viktig og morsomt

-Vi trenger enda flere fremdragende forskere for å bidra til løsninger på alt fra miljøutfordringene til utenforskap. Prisen kan være en døråpner for elevene til en framtidig forskerkarriere, uttaler Røe Isaksen.

Holbergprisen i skolen er en årlig forskningskonkurranse der mer enn 400 elever i videregående skole årlig konkurrerer med egen forskning.

Oljepolitikk og norskferdigheter

Andreprisen for 2017 gikk til Kanwarjot Kaur fra Elvebakken videregående skole i Oslo som har sett på hva som er avgjørende for at norsk oljepolitikk har vært vellykket og hvorfor vi har unngått ressursforbannelse og korrupsjon.

Brynjar Morka Mæhlum ved Vestby videregående skole i Akershus fikk tredjepris for sin studie av hvilke norskfaglige ferdigheter som er viktige i høyere utdanning. Årets lærerpris for god gjennomføring av arbeidet med Holbergprisen i skolen, går til Trond Waage fra Olsvikåsen videregående skole i Bergen.

(©NTB)