Odd Arild Netland er daglig leder i Folkehøgskolerådet. Foto: Folkehøgskolerådet
Odd Arild Netland er daglig leder i Folkehøgskolerådet. Foto: Folkehøgskolerådet

I dag demonstrerer flere tusen folkehøgskoleelever mot regjeringens kutt

Det er ventet at flere tusen tidligere og nåværende folkehøgskoleelever demonstrerer mot regjeringens forslag til kutt i folkehøgskoleordningen.

Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett torsdag i forrige uke, ble det kjent at det inneholder et kutt på 45 millioner kroner.

Ifølge Folkehøgskolerådet er kuttet tredelt og slår ut slik:

  • Regjeringen foreslår å kutte i støtten til folkehøgskolene med 25 millioner.
  • Studiestøtten til elevene kuttes totalt med 11 millioner.
  • Regjeringen tar ikke høyde for elevveksten folkehøgskolene har hatt de siste årene. Det innebærer et kutt på 9 millioner.

 

Les saken: Regjeringen vil kutte i støtten til folkehøgskolene

 

For å vise sin misnøye med forslaget demonstreres det foran Stortinget i dag klokken 15.

Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal holde appeller.

– Vi er svært skuffet over forslaget regjeringen har lagt fram. Kuttet vil få store konsekvenser for enkeltskoler og elever, og det rammer usolidarisk i en tid der folkehøgskolene har rekordmange elever. Det sier Odd Arild Netland, daglig leder i Folkehøgskolerådet, i en pressemelding.

For tredje år på rad er det rekordhøyt antall ungdommer som begynner på folkehøgskole; i år er tallet 7700.

– Veksten i folkehøgskolen er et tydelig signal til resten av Skole-Norge. Stadig flere elever er slitne etter karakterpress på videregående og sier de ønsker et annerledes år før videre studier. 1/3 av elevene har ikke fullført videregående skole. Uten både karakterer og eksamener evner folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjonen til videre læring, sier Netland ifølge sambaandet.no.

 

Powered by Labrador CMS