Permitterte fagskolestudenter får studere med dagpenger

Kenneth Karlsen studerte ved en fagskole ved siden av jobb. Da han ble permittert, fikk han beskjed av NAV om å slutte å studere for å beholde dagpengene. Nå endrer regjeringen regelverket.

Publisert

Forrige uke skrev NRK om frustrerte permitterte som tok fagskoler ved siden av jobb. Flere var blitt bedt av NAV om å avslutte studiene. Hvis ikke ble de nektet dagpenger.

Fagskoler

 

• Norge har 103 fagskoler, 41 er offentlige, 62 private.

• Studenttallet er på rundt 16.000.

• Studiet tar minimum et halvt år, maksimum to.

• Bygger i hovedsak på yrkesfag, læretid og fagbrev.

• Det finnes 1600 fagskolestudier. NOKUT har godkjent 1200 av dem.

• 2016 er «Fagskolens år».

Nå foreslår regjeringen å endre regelverket. Det medfører at permitterte kan få fortsette med studiene og samtidig motta dagpenger.

– Det er ganske mange som blir arbeidsledige og som ønsker å ta utdanning for å komme seg videre. Regelverket har vært for stivbeint, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til NRK.

 

Fikk beskjed om å slutte å studere

Kenneth Karlsen, som går på Bergen tekniske fagskole, fikk beskjed fra NAV om at han måtte slutte å studere dersom han fortsatt ønsket å motta dagpenger.

For å få familieøkonomien til å gå opp måtte tobarnsfaren derfor legge studiene på hylla.

– Det er bittert. Jeg kunne tenkt meg å fortsette med studiene, men nå sitter jeg i stedet hjemme og tvinner tommeltotter, sier Karlsen.

Han er glad for at regjeringen nå planlegger å endre reglene.

 

Varsler tre endringer i regelverket

Arbeidsministeren varsler flere endringer i regelverket.

– Vi gjør nå tre konkrete endringer i dagpengeregelverket. Det ene er at en skal kunne fullføre påbegynt utdanning uten å miste dagpengene. Det andre er at en skal kunne kombinere dagpenger med utdanning som også lar seg kombinere med full jobb. Den tredje vi foreslår, er at man skal kunne gå lenger på dagpenger, mens man etablerer egen virksomhet, sier Hauglie.

De nye reglene skal etter planen tre i kraft før sommeren.

 

Powered by Labrador CMS