Reynold Finyange er programsjef for SOS barnebyer i Nairobi. Her er han i landsbyen der barna bor, sammen med en av barnebyens mødre. Foto: Wenche Schjønberg
Reynold Finyange er programsjef for SOS barnebyer i Nairobi. Her er han i landsbyen der barna bor, sammen med en av barnebyens mødre. Foto: Wenche Schjønberg

SOS barnebyer driver fagopplæring

Frisører, kokker, servitører, snekkere og elektrikere er blant yrkene ungdom fra slumområdene kan utdanne seg til på skolen SOS barnebyer driver i Nairobi.

Programsjef for SOS-barnebyer Nairobi i Kenya sier til Yrke at organisasjonen driver yrkesskole der de tilbyr fire programområder.

Denne artikkelen er også publisert i Yrke nr. 1/2017

– Vi har mote og design, restaurant- og matfag og tømrer- og snekkerutdanning. Vi vil gi ungdommene en mulighet til å ta fagopplæring slik at de enten kan drive for seg selv og dermed livnære seg, eller å få et arbeid hos andre, sier Reynold Finyange.

 

Les også: Neila har gått fra slummen i Nairobi til hotellkjøkkenet

160 barn

Yrke møter ham på kontoret tvers overfor barnebyen der det er til sammen 16 hus, hvor det i hvert hus er plass til ti barn og en SOS-mor.

Barnebyen og organisasjonens kontorer ligger i Buruburu, ikke langt fra slumområdet Kibera. Buruburu er ikke slum, men er ikke noe rikt område, svært annerledes enn bykjernen i Nairobi som har et mer internasjonalt preg med høyhus som rommer statsadministrasjon og store selskaper.

Det er dagtid og i barnebyen er alle barna på skole. Utenfor kontorene til SOS-barnebyer summer det imidlertid av stemmer – svært mange lokale fra områdene rundt Buruburu står i kø for å få legehjelp og tilgang på medisiner.

 

Les også: Simon kjemper for å få jobb som kokk

 

Fem program

Finyange beskriver fem program som arbeidet til barnebyen er tuftet på.

  • Barnebyen der 160 barn og 16 SOS-mødre bor. Barna her er hovedsakelig foreldreløse eller forlatte barn som er kommet til barnebyen gjennom hjelpeapparatet og rettsvesenet og skal bo i byen til de er store nok til å klare seg på egen hånd.
  • En barneskole som drives i tråd med kenyanske myndigheters undervisningsplan. Skolen har elever fra første til åttende klasse og i tillegg til barnebyens egne barn kan barn fra området også få plass ved skolen.
  • Et familieprogram der barnebyen arbeider med familier slik at de kan gi bedre omsorg til barna sine, for eksempel skolegang og et varmt måltid om dagen, hjelp til leksehjelp og bistand til at familien kan forsørge seg selv og bli selvhjulpne.
  • Et medisinsk senter der barna fra barnebyen har tilgang, samt familiene i programmet og lokalbefolkningen for øvrig. Her gis det medisinsk hjelp og veiledning, blant annet i emner som familieplanlegging og vaksinasjon.
  • Videregående opplæring med undervisning i fem yrkesfaglige programområder.