Ahmed Gaturo Abbas og Linnea Løtvedt er «hjelpelærere» i fjerde klasse som en del av deres undervisning i helse- og oppvekstfag. Foto: Harald Vingelsgaard
Ahmed Gaturo Abbas og Linnea Løtvedt er «hjelpelærere» i fjerde klasse som en del av deres undervisning i helse- og oppvekstfag. Foto: Harald Vingelsgaard

Bygger helseframtid i Spania

All undervisning er på norsk, men klimaet et helt annet. På den norske skolen i Norske skolen Costa Blanca i Alicante skaffer norsk ungdom seg en framtid under palmene.

– Jeg synes det er fantastisk å gå på videregående skole i Spania. Lærerikt. Og alle er så optimistiske, sier Ahmed Gaturo Abbas (16).

Denne artikkelen er også publisert i Yrke nr. 2/2017

Vi møter ham og Linnea Løtvedt (16) ute ved palmene på skoleplassen til Den norske skole Costa Blanca i Spania. Han skyver en gåstol foran seg, for å sette seg inn i situasjonen til folk som må bruke slike stoler. Hun triller en rullestol med ei dokke.

Noen lysegrå skyer dekker for solen på himmelen, men det er varmt. I denne delen av Spania skinner solen vanligvis om lag 300 dager i året.

De to valgte å ta helse- og oppvekstfag Vg1 i et fremmed land. Men mye er som i Norge.

– Her på skolen snakker alle norsk med hverandre hele tiden. Og her er all undervisning på norsk, sier de.

 

Skeptisk

Ahmed Gaturo Abbas kommer fra Sandnes utenfor Stavanger.

– Jeg flyttet til Spania sammen med min mor og far, mens mine to brødre er igjen hjemme i Norge. I begynnelsen var jeg litt skeptisk. Men da jeg ble kjent i mitt nye miljø på skolen, forsvant skepsisen raskt. Alle tok meg inn, jeg følte meg veldig godt mottatt. Her på skolen er det godt miljø og fokus på utdanningen, sier han.

Abbas skryter av skolens vilje til å la elevene forlate klasserommet.

– I stedet for å sitte ved PC-en på et kontor hele dagen, er det bedre å få den gode følelsen ved å hjelpe folk. Se hvordan de har det. Og gjøre deres hverdag bedre.

Linnea Løtvedt flyttet til Spania sammen med sin familie for fem år siden, og har gått på den norske skolen i mange år.

Hun valgte helse- og oppvekstfag fordi hun trives med praktisk jobbing, snakke med andre og være sosial, i stedet for å sitte i ro hele dagen.

– Videregående utdanning i Spania er både spennende og annerledes enn i Norge, sier Linnea Løtvedt.

– I Norge er det mer grupper blant elevene, grupper for kule og grupper for teite, liksom. Her passer alle inn, uansett hvem de er, sier hun.

 

Ikke noe press

 Skolen har også mange andre fordeler, slik hun ser det:

– Her er det ikke merkepress eller kroppspress.

Men hun savner Norge litt.

– Jeg synes det er greit å være her. Men jeg syntes det var litt vanskelig å flytte fra dem jeg er glad i hjemme i Norge – familie og venner. Når jeg blir ferdig med videregående skole i Spania, skal jeg flytte hjem igjen og ta påbyggingsår, studiespesialisering, sier Løtvedt. Hun regner med at hun kommer til å bli boende i Norge.

Ahmed Gaturo Abbas skal ta to år på videregående skole i Spania, Vg1 helse- og oppvekstfag og helsefagarbeider Vg2. Deretter har han bestemt seg for å arbeide to år i Spania.

Det er tid for undervisning. Abbas og Løtvedt har praksis. Begge skal være med og hjelpe til i undervisningen i fjerde klasse ved skolen som også er barneskole.

Både naturfaglærer Marit Skrabberud og elevene i klassen lyser opp når Abbas og Løtvedt kommer inn. De to setter seg på huk ved pultene til elevene og hjelper til med undervisningen.

– Det er hektisk i undervisningen. Jeg er glad for all hjelp jeg kan få, sier Marit Skrabberud.

Og temaet er stort denne dagen. Det handler om jordens utvikling og fossiler.

Ute under en palme skolegården møter viserektor Nils P. Lie-Gjeseth Yrke.

– Denne palmen pynter vi til jul, slik at vi også kan ha et juletre, sier han.

Det blir aldri snø på Costa Blanca-kysten. Som oftest kan man bruke T-skjorte i solveggen om vinteren, også julaften.

 

Helse, helse, helse

Nordmenn i Spania handler mye om helse. Helseflyktninger. Klimaflyktninger. Mange titalls tusen nordmenn har flyktet fra det norske klimaet til sol og varme siden 1970-tallet. Mange får bedre helse i det spesielle klimaet på Costa Blanca kysten – og andre solrike steder i Spania. Slik har det også vært for en rekke elever som har gått på Den norske skole Costa Blanca. Allergi forsvinner. Eksem og annet utslett på kroppen blir gradvis borte, for eksempel. 

En av skolens elever har for eksempel fått studiestipend på grunn av mye eksem, opplyser skolen.

Og familiene til både Ahmed Gaturo Abbas og Linnea Løtvedt flyttet til Spania, blant annet av helseårsaker.

Som følge av det gode klimaet, finnes det mange norske helseinstitusjoner på Costa Blanca kysten.

– Vi startet med videregående opplæring i helse- og oppvekstfag Vg1 og helsearbeiderfag Vg2 for å utdanne fagfolk til de norske helseinstitusjonene her på Costa Blanca kysten i Spania, forklarer viserektoren.

 

Norsk

All undervisning inne på skoleområdet foregår på norsk. Skolen er med andre ord et lite stykke Norge i Spania, hvor den ligger i kommunen Alfaz del Pi. Noe av det mest spesielle med denne skolen, sammenlignet med andre norske skoler i utlandet, er at den har tilbud på videregående nivå.

Og noen av elevene på linjen helsearbeiderfag Vg2 får et eksklusivt tilbud i sin praksis. Viserektoren viser vei.

– Vi reiser til Hospital Clinica Benidorm, hvor du får møte elever som har praksis i et spansk sykehus, sier Lie-Gjeseth.

Vi går ut porten.

– Jeg skulle være lærer her i Spania i ett år og reise hjem igjen. Men nå har jeg arbeidet her i 13 år, sier han.

Skoleområdet er omringet av en høy mur, med port og ringeklokke for dem som skal inn. For sikkerheten sin skyld. Han kjører gjennom et boligområde med store eneboliger. Her bor det folk fra hele Europa, noen kommer også fra andre steder i verden, et svært internasjonalt miljø. Bak oss ligger de store fjellene. I horisonten ser vi Middelhavet.

Viserektoren kjører gjennom Alfaz del Pi sentrum. På fortausrestaurantene sitter folk ute, drikker kaffe og slapper av. Han kjenner igjen mange av nordmennene på kafeene. Ti minutter senere kommer vi til Benidorm.

 

Stranden

Vi ser opp og får nesten ikke øye på himmelen. Her er det tett i tett med skyskrapere, høyhus med flere titalls etasjer. Og noen hundre meter nedenfor ligger stranden og lokker turistene til sol og et bad i havet. Han parkerer bilen i kjelleren til Hospital Clinica Benidorm. Og vi går opp til resepsjonen i sykehuset.

Der møter vi en av faglærerne, Anne Anzjøn. I et undervisningsrom i sykehuset sitter de norske elevene i helsearbeiderfag VG 2. Spanjolen og oversykepleier David Molero informerer. Sykehusets norske koordinator Svein Carlo Bjerke oversetter fra spansk til norsk. Bjerke snakker flytende spansk og har vært der i mange, mange år.

Elevene er spente. Dette er deres første dag i praksis på sykehuset. 17-åringene Stine Skadberg, Helene Melhus Rødne, Runa Sofie Olsen, Elisabeth Ekornrød, Johannes Neset og Sanne Dahl Nylund lytter nøye til hva som blir sagt. Så viser David vei rundt omkring i sykehuset. I første etasje har de avdelinger for allmennmedisin og indremedisin. Ut fra et rom kommer kardiolog og indremedisiner Luis Lopez. Den medisinske spesialisten snakker norsk.

Det er veldig fint for både meg og studentene at de kommer hit til praksis. Her får studentene direkte opplæring i hvordan ting fungerer. EKG. Ultralyd. Blodtrykk. Blant annet.

– Vi viser hvordan vi forbereder pasientene til undersøkelser, og hvordan undersøkelsene blir utført, sier Luis Lopez.

Rundt

Sykehuset er rundt, med rom på hver side av korridorene.

I andre etasje er det avdelinger for allmennmedisin og kreftbehandling. I tredje og øverste etasje er det postoperativ avdeling, det vil si for pasienter som er ferdig opererte.

Sykehuset er ISO-sertifisert for å drive opplæring av elever og studenter.

– Her får elevene et fint tilbud, basis kunnskap, og her blir de kjent med de forskjellige yrkesgruppene på et sykehus, sier David Molero.

På dette sykehuset får pasientene raskt hjelp av spesialister og slipper å vente, slik det kan være i den offentlige helsesektoren i Spania. Pasientene har ofte helseforsikring, slik at de på den måten kan få behandling på det private sykehuset raskt, uten å betale selv.

 

Glede

Mange av pasientene er nordmenn og skandinaver.

– Jeg var med og skrev den første kontrakten med Hospital Clincica Benidorm i 2009, sier faglærer Anne Anzjøn.

– Elevene får veldig varierende praksis og får testet mye av kunnskapen sin. De blir tvunget til å tenke annerledes i en fremmed kultur hvor noe er bra og noe ikke er bra. Og reflektere over dette. Et av målene i læreplanen er refleksjon, se helhet og analysere, fortsetter hun.

Anzjøn synes samarbeidet med sykehuset er kjempeinteressant. Og det er populært blant elevene.

Det snakkes for det meste engelsk på sykehuset hvor 80 prosent av pasientene kommer fra andre land enn Spania. De norske elevene kan litt spansk og får spanskundervisning på skolen.

– Elevene får kjempegod trening i å lese kroppsspråk, analysere tegn og andre signaler pasientene gir, når de ikke kan snakke samme språk, sier Anzjøn.

Powered by Labrador CMS