Høyre-politiker: – Muntlig eksamen i Oslo burde vært gjennomført

– Det burde ha vært mulig å avvikle muntlig eksamen for de ordinære elevene i videregående skole i Oslo. Jeg synes man burde tenkt litt kreativt for å få det til, sier Øystein Sundelin i Oslo Høyre.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det besluttet at muntlig eksamen for de ordinære elevene i videregående skoler over hele landet er avlyst. Fra før er skriftlig eksamen for elevene i videregående skole avlyst. Det synes Sundelin er skuffende.

– Eksamen er veldig viktig for ungdommenes fremtid og for deres muligheter på arbeidsmarkedet og i høyere utdanning. Derfor burde de fått mulighet til å gjennomføre i alle fall muntlig eksamen denne våren, sier Sundelin som er gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre.

– Smittevernreglene gjør det vanskelig å avvikle eksamen. Er det ikke viktigst å følge smittevernreglene?

– Smittevernreglene må selvsagt følges, men jeg skjønner ikke at det skal være nødvendig å avlyse muntlig eksamen. Lærere underviser jo nå elevene sine på Teams og ved hjelp av andre nettbaserte løsninger. Da burde det være mulig å gjennomføre muntlig eksamen nettbasert også, mener han.

Les også: Steffen Handal mener det er en fornuftig avgjørelse

Sundelin er glad for at privatisteksamen er prioritert, siden disse elevene ikke får standpunktkarakterer. Men han mener skoleeier og lærerne kunne strukket seg litt lenger for å klare å gjennomføre muntlig eksamen for ordinære elever.

– Det vil kreve langt flere ansatte enn til vanlig å avvikle eksamen nå. Hvordan mener du det skal bli mulig å få tak i nok lærere?

– Hvis muntlig eksamen gjennomføres nettbasert, så kan jo også lærere som er i risikogruppa og lærere over 65 år bidra. Pensjonerte lærere også, dersom det ikke er så lenge siden de gikk av med pensjon og er oppdatert faglig, foreslår Sundelin.

Tybring Gjedde er enig

– Hvis mange elever skal ha muntlig eksamen samtidig og det ikke er mulig å samle større grupper innendørs, hva kan man gjøre for å overholde smittevernreglene da?

– Hva med å bruke tribunen i Holmenkollen, eller et annet sted ute? Jeg vet jo ikke helt hvordan den muntlige eksamensavviklingen burde foregå rent praktisk, men jeg mener det må være mulig å tenke litt kreativt i disse tider, sier Sundelin.

Han har også et annet forslag:

– Hva om lærerne jobber en uke eller to inn i sommerferien for å få avviklet muntlig eksamen for elevene? Så kan man heller finne fram til ordninger som gjør at de kan ta igjen disse dagene som fridager senere. Det bør være mulig å få til innenfor gjeldende tariffavtaler, foreslår han.

Mathilde Tybring Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre og medlem i Utdannings- og forskningskomiteen, skriver på twitter at hun har forståelse for at privatistene prioriteres når myndighetene må velge mellom dem og ordinære elever i videregående skole. Men i likhet med Sundelin mener hun muntlig eksamen burde vært gjennomført.

– Det hadde vært mulig for mange fylkeskommuner å brette opp ermene og gjennomføre begge deler, skriver hun.

Powered by Labrador CMS