Annonse
Debatt

Det bør bli enklere å skifte lysstoffrør i Oslo-skolen, skriver Ivar Johansen (SV). Foto: Wikimedia Commons/Fox85.

Vaktmesteren – en viktig del av skolemiljøet

Gjennom å ha en fast vaktmester slipper skolene å skrive i detalj alt som skal utføres i en kontrakt.

Del side


Annonse

Utdanningsnytt på Facebook!

Oslo bystyre har drøftet skolevaktmesterordningen, der SV-byråd Inga Marte Thorkildsen har sagt at konkurranseutsettingen skal avsluttes, og vaktmesterne skal være ansatt på den enkelte skole.

Byråden gir tre gode grunner for dette.

  • For det første er det en forenkling. Gjennom å ha en fast vaktmester slipper skolene å skrive i detalj alt som skal utføres i en kontrakt. 
  • For det andre kan vi bruke vaktmestrene som en ressurs i skolen. De blir en del av laget.
  • For det tredje bygger vi kompetanse gjennom tilstedeværelse. 

 

I sammenheng med drøftingen gjenga jeg en historie fra virkeligheten: Oslo-skolen det gjelder, har ikke vaktmester på sin skole. De er en del av de skolene som er med i forsøksprosjekt om en vaktmesterpool i regi av firmaet NEAS. Læreren har en elev med epilepsi i klassen sin, og som har lett for å få anfall ved skarpe, blinkende, lys.

 

En dag hun kom på skolen, hadde et av lysstoffrørene begynt å blinke. Hun fikk da beskjed om at hun måtte registrere dette i et skjema, og så skulle det komme noen og fikse det. Men det kunne fort ta noen dager. Læreren spurte da rektor hva hun skulle gjøre. Skulle hun sende eleven med epilepsi hjem til dette var ordnet eller la eleven kanskje få flere anfall enn normalt?

 

Hun ga da beskjed til rektor: – Da fikser jeg det heller selv. Rektor var tydelig i sin beskjed: – Det har du ikke adgang til. Lærerne har ikke lov til å klatre på stiger og lignende. Det ligger ikke i deres instruks. Hvis hun mot formodning skulle falle ned og skade seg, var det ikke sikkert hun hadde krav på yrkesskadeerstatning. Jeg forstår godt at lærerne i Oslo-skolen drømmer om den gamle og gode vaktmesteren, og derfor må vi få skrotet dette blåruss-opplegget.

 

* Ivar Johansen (SV) er bystyremedlem i Oslo.

 

 

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!