Jeg håper Utdanningsetaten i Oslo er sitt ansvar bevisst og løser denne saken raskt, til det beste for elever, ledere og lærere, skriver Thom Jambak i sentralstyret i Utdanningsforbundet. Arkivfoto: Marianne Ruud

Malkenes-saken: Dersom det stemmer er dette alvorlig og et demokratisk problem

Om det som har kommet fram i saken fra Ulsrud videregående skole knyttet til lærer Simon Malkenes’ ytring på Dagsnytt 18 stemmer, er det alvorlig og et demokratisk problem.

Publisert

Skal vi skape en best mulig skole er det avgjørende at alle har mulighet til å uttale seg om alle deler av styringen av skolen uten å måtte frykte reprimande. Jeg registrerer at Simon Malkenes er godt ivaretatt av Utdanningsforbundet Oslo.

Om det er tilfelle at det er en fryktkultur i skolen i Oslo, eller i hvilken som helst annen del av landet, er det uakseptabelt. En refleksjon jeg har gjort meg er at på tross av at skolens organisering og skolepolitikken ofte er diskutert, er det få lærere som er med i de offentlige diskusjonene. Om årsaken er lojalitetskrav fra skoleeier er det svært kritikkverdig.

En undersøkelse Utdanningsforbundet gjorde i 2012 viste for eksempel av over halvparten av rektorer og barnehagestyrere mente de var pålagt munnkurv av kommunene.

«Jeg stiller meg helt likegyldig til ytringsfriheten, slik man naturlig gjør overfor selvfølgeligheter», skrev Dag Solstad. I de årene jeg har vært tillitsvalgt har jeg lært at ytringsfrihet ikke nødvendigvis er en selvfølge over alt i Skole-Norge. Sånn kan vi ikke ha det.

Jeg håper Utdanningsetaten i Oslo er sitt ansvar bevisst og løser denne saken raskt, til det beste for elever, ledere og lærere.

 

Powered by Labrador CMS