Feriepenger - dristig påstand

Utdanningsforbundets nestleder Per Aahlin håper følgende redegjørelse kan berolige Sture Johnsen, som ønsker å "ta" forhandlerne for trekk av "4500 kroner på grunn av den femte ferieuken".

Fra og med 2002 er det innført fem ukers ferie for undervisningspersonalet i skoleverket. Feriepenger erstatter lønn, og feriepengesatsen er fra samme tidspunkt således økt til 12 prosent (fra 10,2).
 
Feriepengene skal i 2002 erstatte lønn for 30/26 av en månedslønn - altså 4/26 mer enn en månedslønn. Det innebærer at arbeidsgiver skal utbetale lønn for 22/26 av junilønn + feriepengene (feriepenger erstatter lønn for juli måned og fire dager i juni måned).
 
Mange arbeidsgivere, herunder kanskje også Johnsens kommune, ordner dette teknisk ved å utbetale en hel månedslønn for juni måned. Dette fører jo da til at det er utbetalt lønn for fire dager for mye. Lønna for disse dagene trekker så arbeidsgiver fra feriepengene.
 
Når arbeidsgiver bruker denne framgangsmåten, får det konsekvenser for skattetrekket. Arbeidsgiver trekker da skatt av en hel månedslønn i stedet for 22/26 av en månedslønn. Dette er ikke tapte penger for arbeidstaker, men blir avregnet i skatteoppgjøret for 2002, på vanlig måte.
 
I hvilken grad arbeidsgiver er bevisst på denne konsekvensen vil nok variere. Skattedirektoratet har ennå ikke avklart, etter forespørsel fra Utdanningsforbundet, om ovennevnte metode for utbetaling av lønn/feriepenger er i tråd med regelverket for skattetrekk.
  

Powered by Labrador CMS