Blir Jan Björkman eller Beatrice Ask ny utdanningsminister i Sverige?

Søndag er det riksdagsvalg i Sverige. Valget så for kort tid siden ut til å bli en parademarsj for Göran Perssons parti, sosialdemokratene. De siste meningsmålinger foran valget viser at "sossarna" ligger på ca. 36 prosent, nesten likt med den borgerlige

Det svenske Høyre, Moderatarna (m) taper terreng, mens valgets forrige taper, det liberale Folkepartiet (fp) har hatt en eventyrlig økning i opinionen de siste dagene fra ca. fire prosent til ca. 14.
 
Partiets leder, Lars Lejonborg, har i hele perioden blitt pustet i nakken av nestlederen i partiet, den populære Jan Björklund. Björklund har vært skolborgarråd i Stockholm og meislet ut den etter hvert så berømte svenske friskolepolitikken. Derfor er det ingen overraskelse at Folkpartiet har konsentrert seg om to hovedspørsmål i valgkampen; skole og innvandring.
 
Mange vil ha det til at det er partiets krav til innvandrere om at de skal lære å beherske det svenske språket som er hovedårsaken til framgangen for partiet. Men også skolepolitikken med Björklund i spissen har vært sterkt medvirkende til hoppet på meningsmålingene.
 
Kommentatorer mener også at det har skjedd en forvandling bokstavelig talt med den noe ubehjelpelige lederen Lars Lejonborg. Etter å ha blitt stylet opp både fysisk og psykisk framtrer den tidligere så tafatte politikeren som rene Bill Clinton med humor og selvironi. Nå kalles han bare for Lejonkung (løvekongen)
 
Jan Björklund populær blant elevene
Jan Björklund og Mona Sahlin, minister i Göran Persons regjering, møttes forrige torsdag til skoledebatt på Mobila Gymnaset i Kista i Stockholm, et privat internettbasert gymnas med to skoler i stockholmsområdet. Kista betegnes som Sveriges Silicon Valley.
 
Her diskuterte man friskolenes framtid etter at sosialdemokratene har nedsatt et utvalg som skal se på muligheten for å begrense eller direkte stoppe private skoler og sykehjems muligheter til å drives som aksjeselskap. Dette berører nærmere 600 friskoler og er blitt et hett tema i valgkampen.
 
Dette var noe av bakgrunnen da Jan Björklund (fp), Beatrice Ask (m) og Mona Sahlin (s) møttes. Elevene stilte intrikate spørsmål og Jan Bjørklund fikk stormende applaus for sine svar da han uttalte seg positivt om friskolene.
 
Friskolenes framtid var særlig på dagsordenen og Venstrepartiets Lars Ohly fikk bl.a spørsmål om Venstrepartiet, der Gudrun Shyman er leder, ville stenge friskolene. Svaret fra Ohly var klart: Ingen friskoler skal stenges, men heller ingen nye bør startes.
 
Mens Björklund konsentrerte seg om elevene, var en annen debattdeltaker, tidligere borgerlig skoleminister, Beatrice Ask (m) bare opptatt av Mona Sahlin.
- Det er beklemmende, men ikke spesielt overraskende at sosialdemokratene ikke kan prestere noen nye forslag overhodet når det gjelder skolen, sa Ask blant annet.
 
- Ingen overraskelse at de fortsatt vender kappen etter vinden. Det er ikke særlig hyggelig å høre at Mona Sahlin (s) og Lars Ohly (v) sier at de vil beholde skoler som vi har i dag og som går med overskudd. Dette stemmer ikke med den politikk man har ført i Riksdagen. Nå er det på tide for den sittende regjering å trekke seg og i stedet la alle Sveriges elever få ta del i den delen av skolepolitikken som har gjort Stockholm til valgfrihetens hovedstad, sa Beatrice Ask, som nok kan tenkes å gjøre comeback søndag.
 
Hun vil likevel få sterk konkurranse fra Jan Björklund dersom den borgerlige blokken skulle vinne.
 

Powered by Labrador CMS