Hvor er seriøsiteten, Dåvøy?

Blir barnehagen bedre av at barna får bestemme at de skal ha Nugatti på maten, spør forfatteren av dette debattinnlegget.

 
 
På dagskurset til Utdanningsforbundet Oslo, seksjon barnehage, 13. mars, var et av temaene rekruttering av førskolelærere og førskolelærermangelen i Oslo. Et av elementene vi diskuterte var at yrkesstoltheten til førskolelærere må økes, men hvordan? Seriøsiteten av hvordan vi framstilles i mediene og hvordan vi profileres var et viktig tema.
 
Dagen etter leser jeg tekst-tv på TV 2. Barne- og familieministeren Laila Dåvøy uttaler at barna skal få lovfestet rett til å være med på å bestemme over sin egen hverdag i barnehagen. Endelig et positivt utspill for oss som arbeider i barnehagen; barna skal bli tatt på alvor, kunne velge hva de vil gjøre, og vi som arbeider i barnehagen må sikre barna allsidige utviklings- og aktivitetsmuligheter (jf. barnehageloven). Vi trenger oppmerksomhet rundt hva vi gjør i barnehagen, rundt det ansvaret vi pedagoger har for å legge til rette for at barna får sine behov oppfylt. Dette er kunnskap som vi vil ha ut til den norske befolkning, noe vi trenger i den viktige lønnskampen førskolelærerne går i møte.
 
Men: Barna skal få velge hvilke leker barnehagen skal kjøpe inn og hvilket pålegg som skal være på matbordet i barnehagen…Hvor er seriøsiteten i dette, Dåvøy? Tror du virkelig at vi kjøper leker uten å tenke på barna, og ikke minst, tror du jeg smører brødskriver med kaviar og makrell i tomat med glede? Det er det barna liker, i alle fall i min barnehage, men det er det verste jeg vet.
 
Som pedagog er det en selvfølge å følge barnas interesser og behov. Jeg tror ikke barnehagen blir et bedre sted å være ved at barna får plukke ut leker i leketøyskatalogen og ønske seg Nugatti på maten. Skal barnehagen bli bedre må økonomien sikres, det må satses på rekruttering av førskolelærere, og sist, men ikke minst, må lønna til pedagogene i barnehagene heves slik at vi kan få beholde den brede kompetansen en førskolelærer har.
 
Sett søkelyset på det ansvaret førskolelærene har og den lønna vi fortjener, så skal jeg sørge for at barna får leker og at de får variert pålegg som de liker.
 
 

Powered by Labrador CMS