Tariffoppgjøret på KS-området

Forhandlingsdelegasjonen og sentralstyret har ikke hatt mot nok i disse forhandlingene, skriver Utdanningsforbundet Oppegård i dette debattinnlegget.

Igjen har vi godtatt at arbeidsgiver gjennomfører store endringer som legger opp til meget store lokale lønnsforskjeller. Lønnsrammer og lønnsstiger som sikrer kommunalt ansatte en forutsigbar lønnsutvikling, er med et pennestrøk fjernet fra Hovedtariffavtalen, vi har fått et nytt lønns- og forhandlingssystem som vi ikke ønsker.
 
Utdanningsforbundets medlemmer i kommunal sektor i Oppegård var forberedt på å gå til streik for å kjempe for kravene Utdanningsforbundet/Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) stilte. Laila-Brith Josefsen sier i Utdanning nr. 15 at forhandlingsdelegasjonen anbefalte det nye systemet fordi vi fikk dempet noen av skadevirkningene og fordi de andre organisasjonene aksepterte det.
 
Vi i Utdanningsforbundet Oppegård lurer på om vår nye "sterke" organisasjon i det hele tatt kan ha en egen lønnspolitikk og kjempe for den under framtidige lønnsoppgjør. For to år siden "satt Norsk Lærerlag på gangen" under forhandlingene, allikevel gikk vi ut i streik. Hvordan kan det ha seg at vi i år med det nye store Utdanningsforbundet og det enda større UHO ikke kan ta en konflikt alene? Er det slik at vi forkaster våre prinsipper bare vi får penger nok, eller er det slik at når LO aksepterer noe så må vi andre bare følge etter?
 
Etter dette lønnsoppgjøret er det lett å finne lønnsvinnere. Det er også lett å finne lønnstaperne. I år hadde vi tro på at styrerne skulle få et skikkelig sentralt løft. Kanskje ikke så mye som de offensive kravene vi ble presentert til å begynne med, men forventningene var store. Da er et generelt tillegg på 6000 kroner lite å juble for.
 
At en førskolelærer uten lederansvar får lønnsopprykk på inntil 34.000 kroner er flott, men i forhold til styrerens opprykk på 6000 kroner er det vanskelig å finne meningen. Å tro at en skal kunne rette opp alle skjevheter lokalt med 0,5 prosent fra første mai og 1,5 prosent fra nyttår, er ren utopi. De sentrale partene kan ha så mange føringer de bare vil, men hvis det ikke er nok penger i potten kan en ikke utrette mirakler.
 
Utdanningsforbundet Oppegård mener forhandlingsdelegasjonen og sentralstyret ikke har hatt mot nok i disse forhandlingene. Vi må tore å stå klarere på noen av våre prinsipper og vise det ved ikke å akseptere alt.
 
Selv om noen grupper har fått et markant lønnsløft, har grupper som vi i mange år har kjempet for fått lite eller kun generelt tillegg. Vi har i altfor liten grad vært på banen og markert motstand mot systemet vi nå har godtatt. Det kunne vi ha fått store muligheter til gjennom en konflikt.
 

Powered by Labrador CMS