Lærerne kan ikke avvæpne elevene

Det hersker ingen tvil: Lærere kan ikke avvæpne elever! Det får være nok at de bevæpnede elevene kan bortvises, mener innsenderen av dette debattinnlegget.

Dette temaet er reist i en artikkel i Utdanning nr 15 (publisert på nettutgaven 29. mai, se direkte lenke lenger ned på siden, red.). Det hevdes der at utdanningsminister Kristin Clemet slår fast at lærere og rektorer er i sin fulle rett til å avvæpne elever. Jeg er ikke sikker på om advokat Raugland er enig i dette, men han har visstnok gitt uttrykk for at lærerne ikke kan ransake og beslaglegge farlige gjenstander som elevene har i sin besittelse. Det er jeg enig med ham i.
 
Det er med en viss vantro jeg observerer at dette er blitt et tema i skoledebatten. Jeg vil tro at spørsmålet har mer teoretisk enn praktisk interesse. Etter nesten tredve år i skolen har jeg møtt mange kolleger rundt om i landet, men aldri noen som har vært oppe i situasjoner der dette temaet var aktuelt. Men temaet er interessant, ingen tvil om det.
 
La oss med en gang slå fast: lærere har ingen rett til å ransake elever mot deres vilje. Til det trengs rett til å utøve vold, og det er det stort sett bare politiet som har.
 
Rettslig sett er vi på forvaltningsrettens område. Og skal vi få tak på denne problemstillingen, må vi sondre mellom faktiske handlinger og rettslige beslutninger.
 
Lærerne har ifølge lover og forskrifter rett til å treffe en del rettslige beslutninger. Blant disse er retten til å vise en elev ut av timen hvis han eller hun ikke retter seg etter de regler som gjelder. En lærer som har grunn til å tro at en elev er bevæpnet, kan for eksempel pålegge elevene å gi fra seg våpenet. Hvis eleven ikke samarbeider, kan eleven bortvises etter de regler som gjelder for lærernes og skolens refselsesrett.
 
Ransaking og beslag mot elevens vilje er derimot faktiske handlinger som forutsetter bruk av makt. Det er det bare politiet som kan gjøre, og selv politiets myndighet er begrenset. Både Justisdepartementet og Sivilombudsmannen har for eksempel slått fast at ikke engang tollvesenet kan gjennomføre kroppsundersøkelser med makt. Kroppsundersøkelser er et så drastisk virkemiddel at det kreves klar lovhjemmel for å utøve slik tvang.
 
Å kle av folk mot deres vilje, tvinge opp kjeven, undersøke vagina eller endetarm, er handlinger som ligger kroppsvisitasjonen etter våpen nær. Slikt passer ikke for lærere. La det derfor ikke herske tvil om dette spørsmålet. Lærere kan ikke avvæpne elever! Det får være nok at de bevæpnede elevene kan bortvises.
  

Powered by Labrador CMS