Førskolelærerne er lønnstapere på sikt

Det kan i utgangspunktet se ut som vi har fått et godt oppgjør, men ser vi ting i perspektiv, vil vi oppdage at vi i løpet av noen år sannsynligvis vil være lønnstapere, mener innsenderen av dette debattinnlegget.

Oppgjøret 2002 skulle bringe med seg førskolelærernes store lønnssprang. Det var nå vi skulle kjempe for å høyne nivået slik at flere ville søke seg til dette yrket, for at det skulle lønne seg å ta utdanning og å arbeide med barn i førskolealder.
 
Alle ropte høyt på forhånd. Fra høsten 2001 og til oppgjøret begynte, ble førskolelærerne satt på dagsordenen i alle ledd. Du verden for en optimistisk stemning.
 
Og nå ser vi resultatet. Først ble det brudd og klar tale om at vi ikke kunne godta at Kommunenes Sentralforbund (KS) raserte lønnssystemet. Det var også for lite penger i potten. Så, 18 timer på overtid, kunne en anbefale årets lønnsoppgjør. For en nedtur. Et tillegg på noen få tusenlapper var alt som skulle til for at en sa ja til å bryte alle prinsipper. Nå har en i flere år sagt at en for all del ikke må gå inn på individuelt basert lønnsfastsettelse, men det gjør vi nå.
 
Vi må arbeide mot lokale forhandlinger, nå økes potten mer. Pedagogiske ledere bør lønnes høyere enn dem de leder, men lønnen og hvor mye de skal ligge over, må lokale tillitsvalgte arbeide med i lokale forhandlinger. Det samme med styrerne.
 
Det kan i utgangspunktet se ut som vi har fått et godt oppgjør. Ser vi ting i perspektiv, vil vi oppdage at vi i løpet av noen år sannsynligvis vil være lønnstapere. Hvem tror at kommunene ikke vil bruke dette verktøyet til å dempe lønnsutviklingen? Vi får enda større forskjeller i lønn for samme ansvar og arbeid, forskjeller ikke bare på tvers av kommunegrenser, men også innen samme arbeidsplass.
 
Jeg lurer virkelig på om det er dette vi ønsker for vår yrkesgruppe.
  

Powered by Labrador CMS