Må fortsatt få gjøre jobben

Det gjøres mye godt arbeid i stat og kommune, og det er nok mange av dem som jobber der som etter hvert føler at det kunne gjøres enda bedre arbeid - hvis det ikke var for stadig nye moderniserings- og fornyelsesprogrammer.

"La oss få anledning til å gjøre jobben vår", er et slagord mange offentlig ansatte kunne tenke seg å underskrive. Det er langt på vei det regjeringen ønsker. Dette er ikke våre ord, men et direkte sitat fra statsråd Victor D. Normans redegjørelse i Stortinget 24. januar.

Da fortalte arbeids- og administrasjonsministeren om regjeringens opplegg for modernisering, effektivisering og forenkling i offentlig sektor. Norman overtok i oktober det arbeidet tidligere statsråd Jørgen Kosmo påbegynte for to år siden, og Kosmo utbasunerte at han skulle gå tilbake til snekkeryrket dersom han ikke fikk gjennomslag for sine ideer. Det rakk vi aldri å få svar på, for inn kom en Høyre-dominert regjering med klare oppfatninger om modernisering, konkurranseutsetting og tilpasning til individuelle behov.

Til tross for at Victor D. Norman og regjeringen for øvrig mener det gjøres mye godt arbeid i stat og kommune, peker de på mye som ikke er som det bør være: Helsekøer, barnehagekøer, svikt i eldreomsorgen, kvalitetsproblemer og misnøye i skolen, og motivasjonsproblemer blant ansatte. - Blant skattebetalerne er det en utbredt oppfatning at det ikke er et rimelig forhold mellom det vi betaler i skatt, og det vi får igjen av tjenester fra det offentlige, sa Norman i sin redegjørelse. Han pekte videre på at effektivitet handler om å nå de mål man har satt seg på best og billigst mulig måte.

Vi tror ingen er uenig med statsråden og regjeringen i at offentlig sektor har store utfordringer i årene som kommer, og at en del kan gjøres både bedre og enklere enn i dag. Ikke minst er vi overbevist om at de rundt 700 000 personene som daglig går til sitt arbeid i barnehager, skoler, høgskoler og universitet, sykehus og andre offentlige institusjoner, ser effektiviseringsmuligheter. Men mange av dem ser også at de er underbemannet, at de mangler folk med relevant kompetanse, at de har et høyt sykefravær på grunn av stort arbeidspress og dårlig arbeidsmiljø, og at de stadig må forholde seg til "nye moderniserings- og fornyelsesprogrammer" - for å si det med statsrådens egne ord.

Victor D. Norman er en person vi har stor sans for, det har de fleste som har møtt ham. Han er åpen, direkte, konkret og ærlig. For et halvt år siden, en drøy måned før han ble statsråd, møtte vi ham på Kommunalkonferansen på Hafjell. Da sa Norman blant annet at Norge har råd til velferdsordningene, at velstanden vil øke kraftig i årene som kommer, og at det ikke er noe stort besparingspotensial i forhold til de velferdsordningene vi har i dag. Hovedproblemet er at det mangler folk til å utføre alle jobbene. Og selv om Norman - paradoksalt nok - konkluderte med at mye av tjenesteytelsen bør overlates til markedet, ville han verne grunnskolen som en viktig fellesarena for alle norske barn. Det håper vi han ikke har glemt.

Powered by Labrador CMS