Skolepakke 2 gjør elevene til tapere

Skolepakke 2 gir elevene et dårligere tilbud, mener innsenderne av dette debattinnlegget.

Klubben på Stridsklev skole i Porsgrunn kommune beklager sterkt resultatet av skolepakke 2 og ønsker å peke på konsekvensene den fører til for pedagoger og elever.
 
Men først en kort historikk:
I skolepakke 1 som kom i 2000 ble det i intensjonserklæringen blant annet understreket følgende: "For skoleåret 2000/2001 skal det gjennomføres forsøk, med alternative og fleksible arbeidstidsordninger som gir bedre ressursutnyttelse og økt tilgjengelighet. Det skal legges vekt på økt reformarbeid og elevene skal gis en bedre læringssituasjon."
 
Samtidig uttaler Helga Hjetland  og Anders Folkestad : "For organisasjonene var det viktig at leseplikt ikke skulle være tema i forhandlingene".
Skolen går inn i en omfattende prosess med fokus på tre områder:
1. Økt tilgjengelighet, det vil si mer tid sammen forlærer og elev.
2. Teamarbeid, for å få en god kompetansedekning og bedret læringsmiljø for elevene.
3.  Økt samarbeid, som er enforutsetning for å lykkes med både skolepakke 1 og 2.
 
Dette har resultert i at vi inneværende skoleår har ny organisering på team, med utvidet samarbeidstid og med "åpen skole"-tilbud på en til fire timer per uke for elevene. Dette er timer som legges utenom den obligatoriske undervisningen  og som lærerne bruker sin "ubundne tid" til å dekke opp.
 
Tilbudet er svært godt mottatt av så vel elever som foreldre og gir elevene ekstra tilgang på lærer fra 38 - 120 timer i år.
 
Så kommer skolepakke 2 med blant annet følgende:
- Økt leseplikt for lærerne, det vil si at lærerne skal undervise mer uten at elevene får en time ekstra tid på skolen  eller med sin lærer.
- 40 timer redusert samarbeids-/planleggingstid som fører til vanskeligere tilrettelegging for teamarbeid.
 
Konsekvensen på Stridsklev skole er at elevene mister sitt "åpen skole"-tilbud og den økte lærertilgjengeligheten som var så viktig i skolepakke 1, og lærerne mister motivasjonen til å gå løs på nye runder med endringsforslag som kun har ett års gyldighet.
  

Powered by Labrador CMS