Jente skrlver p PC

ChromeBook
Jente skrlver p PC ChromeBook

Manglende Chromebook-oppsett kan bety bøter for danske kommuner

2 av 3 danske kommuner har ikke klart å sette opp Chromebook slik at de beskytter elevdata.

Publisert

Problemet i Danmark er at Googles Chromebook kan hente inn mer data om skoleelever enn hva EU-reglene tillater, skriver den danske avisa Politiken. Men det er kommunene som bryter loven, slår landets datatilsyn fast.

Politiken skriver i dag (krever innlogging) at to av tre danske kommuner ikke har klart å sette opp elev-PC-ene slik at de innfrir lovens krav om beskyttelse av elevenes data.

– Man kan godt konfigurere PC-ene manuelt, men det er nokså komplisert og det er nesten ingen av kommunene som har gjort det. Om lag en tredel av kommunene har riktignok gjort et hederlig forsøk, sier saksbehandler i danske Datatilsynet, Allan Frank, til Politiken.

Kommunene har brukt Chromebook og undervisningsmoduler uten å sikre seg at elevenes data er tilstrekkelig beskyttet. Hvilke sanksjoner kommunene nå står overfor er alt fra advarsler til bøter.

Chromebook er i bruk i svært mange skoler her til lands. Googles personvern overfor norske skoleelever har også vært et tema i Norge. I denne saken som utdanningsnytt skrev i 2016 problematiseres nettopp dette.

Googles Chromebook er også mye billigere enn konkurrentene. Det har fått konsekvenser i skolemarkedet. I januar 2016 meldte avisen USA Today at for første gang står salget av Chromebook for over halvparten av salget til amerikanske grunnskoler.

– Googles produkt er deg og informasjonen du gir fra deg. Når en slik forretningsmodell er hele grunnlaget for selskapet, bør man være ekstra forsiktig med å ta dette inn i skolen, sa lærer Øystein Imsen den gang.

Powered by Labrador CMS