Statsminister Lars Løkke Rasmussen og regjeringen presenterte «Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030» i Mjølnerparken i København, i går. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og regjeringen presenterte «Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030» i Mjølnerparken i København, i går. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018

Lærere trues med fengsel hvis de ikke varsler om utsatte barn

Den danske regjeringen forslår en lang rekke tiltak for å styrke integreringen av tospråklige barn. Det kan føre til fengselsstraff for lærere hvis de ikke varsler om utsatte barn.

Ett av de mange punktene regjeringen foreslår er at fagpersoner som lærere skal straffes hvis de ikke varsler om barn som blir sviktet. I gitte tilfeller kan det føre til at lærere kan risikere fengsel i opptil ett år.

Foreldre kan miste tre måneders barnetrygd hvis barnet deres har for høyt fravær fra skolen, er et annet forslag, melder folkeskolen.dk.

 

Språktest

Regjeringens forslag innebærer at det vil bli ulike regler for ulike områder i Danmark. Ett sett med regler for såkalte utsatte boligområder. Ett for «ghettoområder». Ett for «de hardeste ghettoområdene». Og ett fjerde sett med regler for landets øvrige, alminnelige boligområder, skriver NTB.

For eksempel må barn som bor i områder definert som ghettoer eller utsatte, bestå en språkprøve for å rykke opp fra barnehagen til førsteklasse. De kan også bli pålagt sommerskole hvis de ikke består språktesten. Det gjelder ikke barn i resten av landet.

Barn som ikke består språktesten, skal ha intensiv opplæring i dansk og bli testet på nytt før de eventuelt får begynne på skolen.

 

Ettåringer må i barnehagen

Alle som bor i ghettoer må sende barn som er over ett år til barnehagen. Der må de være i minimum 30 timer i uka. De som ikke melder barnet sitt inn i barnehagen kan få fratrekk i barnetrygden.

«Foreldrene møtes med klare krav om at deres barn skal ha et funksjonelt språk før de begynner på skolen.» står det i regjeringens forslag, ifølge folkeskolen.dk.

Også for kontantstøttemottakere får de nye reglene betydning. Hvis de flytter inn i de «de hardeste ghettoområdene», vil ytelsen bli redusert til nivået for integreringsstøtte.

 

Skoler kan bli stengt

Dårlig presterende skoler kan bli møtt med sanksjoner. I særlige tilfeller kan skolen bli stengt.

Skoler med dårlige resultater skal i første omgang få tilbud om hjelp og veiledning, for å få opp det faglige nivået. I noen tilfeller kan det være aktuelt at staten tar over driften av skolene.

 

Vil fengsle foreldre som sender barn ut

Et av forslagene er å innføre fire års ubetinget fengsel for forelder som sender barna ut av Danmark. I slike saker kan foreldrene eventuelt utvises fra Danmark. Regjeringen vil også ha mulighet for å inndra barns pass, hvis man mener det er en risiko for at barn kan bli sendt ut av landet, melder NRK.

Forslagene innebærer også mange tiltak for å bryte opp ghettoene, blant annet ved å redusere subsidierte boliger. I noen tilfeller foreslår de å rive boliger.

Forslaget ble presentert av regjeringen 1. mars.

Powered by Labrador CMS