Carinas favorittlærer lirket med seg elevene

– Nei, er det sant? Har Carina sagt at jeg er favorittlæreren hennes? Nå kom det en tåre, sier Wenche Offerdal.

Publisert Sist oppdatert
  • Offerdal hadde NRK-profilen Carina Olset som elev ved Nordreisa videregående skole fra 1997 til 2000. I dag er denne skolen og Skjervøy videregående skole slått sammen til Nord-Troms videregående skole.

Dette er spalten Min favorittlærer fra Utdanning nr. 12/2016. I denne spalten spør vi kjendiser hvem som var deres favorittlærer da de gikk på skolen. Denne gang har vi snakket med NRK-profil Carina Olset (34).

Olset har journalistutdanning ved tidligere Høgskolen i Bodø, nå Nord universitet. Har jobbet som journalist og vaktsjef i Nordlys og Bladet Tromsø. Siden 2006 har hun jobbet i NRK.

Læreren er Wenche Offerdal (48). Hun er utdannet fotograf, og har blant annet jobbet som journalist, hundekjører, langrennstrener og medielærer. Hun arbeider nå ved Nordreisa kulturskole på Storslett i Troms og som trosopplærer i Nordreisa menighet.

– Det var en veldig hyggelig gest, sier en tydelig rørt Offerdal da Utdanning ringer.

– En lærer som ga trygghet og mestring

Offerdal kommer opprinnelig fra Kolbotn sør for Oslo, men har bodd nesten 30 år i Nord-Norge, noe dialekten bærer preg av: en klar og tydelig østnorsk dialekt der de 30 årene nordpå slår gjennom i nordnorske ord og vendinger.

– Sånn blir det når man har bodd lenge nordpå, sier hun og ler hjertelig.

– Hvorfor tror du Carina velger deg til favorittlærer?

– Det kan nok hun svare bedre på, sier Offerdal.

Og det kan Carina Olset:

– De to årene jeg hadde Wenche som lærer, fant jeg ut hva jeg ville med livet. Jeg hadde mediefag fem timer i uka. Det var de timene jeg gledet meg mest til på grunn av henne. Wenche ga meg tryggheten og mestringsfølelsen, sier den blide programlederen fra Burfjord i Nord-Troms til Utdanning.

– Hvordan endte du opp med mediefag?

– Da jeg gikk på skolen, ble det ventet at man skulle ta realfag. Da var du smart og tok det riktige valget. Men etter en måned merket jeg at dette kunne jeg ikke holde på med i to år til. Jeg fikk bytta ut matematikken. Det som passet, var media, og der var Wenche lærer, sier Olset.

Journalist, fotograf, hundekjører, trener og medielærer

Olset forteller at den brede arbeidserfaringen gjorde Offerdal interessant og givende som lærer. Offerdal har jobbet som journalist i 20 år for blant annet avisa Nordlys og som frilansjournalist for Villmarksliv. Hun er utdannet fotograf, har jobbet som hundekjører på Finnmarksvidda, vært langrennstrener og medielærer.

– Jeg var egentlig fotograf. Likevel hadde jeg alltid hatt lyst å skrive, så jeg måtte lære meg det, til tross for et snev av ordblindhet, sier Offerdal.

Det var en tilfeldighet at hun begynte å undervise i videregående skole.

– Da medielæreren trengte en friperiode, sa jeg ja til å jobbe midlertidig som medielærer. Det ble til noen år, og det var kjempegøy. Jeg jobbet som fotograf og journalist samtidig. Det var veldig nyttig å ha en fot i læreryrket og en fot i yrket jeg underviser i. Slik sitter jeg med førstehåndskunnskap som utøvende, sier Offerdal.

– Jeg skrev litt for Det Nye. Særlig jentene synes det var spennende. Det var nok nyttig for elevene å se hva jeg skrev i blader og i avisene, sier hun.

Faglig sterk lærer

Olset bekrefter:

– Siden hun var journalist, fikk jeg et veldig godt innblikk i hvordan yrket var. Wenche var dessuten knallgod til å fotografere. Ved å se på bildene hennes fikk jeg en annen oppfatning av fotografering.

Offerdal husker veldig godt de timene Carina ikke var til stede.

– Jeg savnet engasjementet hennes. Engasjerte elever smitter over på andre, og den effekten hadde hun på medelevene. Hun svarte, snakket og var aktiv. Og så var hun faglig dyktig med en suveren fortellerevne, sier Offerdal.

– Er det en spesiell episode du husker?

– Jeg husker jo det blide ansiktet. Jeg hadde henne første time på mandager og oppfattet at hun var litt morgentrøtt. Og så var det noen hår-issues, men det får du spørre henne om, sier hun og humrer.

– Ja, Carina? Hår-issues. Noe du vil dele?

– Å, herregud, sier Carina og ler høyt.

– Hun tenker nok på den gangen jeg hadde farget håret mitt hjemme. Gulrotfarge var nok ikke helt for meg, sier Olset.

– Ikke dra, men lirke

– Offerdal har ikke formell lærerutdanning. Hvordan var hun som lærer?

– Wenche hadde god kontroll over klassen. Hun var alltid i godt humør og behandlet oss veldig godt. Hun var en flink lærer, sier Carina Olset.

– Ja, jeg ble vel opplevd som blid og grei, bekrefter Offerdal.

– Jeg var relativt ung, cirka 15 år eldre enn den gjengen. Jeg måtte være streng nok å inngi respekt, men samtidig få dem engasjert. Drar du for hardt, stopper det opp. Lirker man, får man elevene med seg.

Offerdal har nå sluttet som journalist og jobber ved kulturskolen og som trosopplærer ved Nordreisa kirkekontor.

– Her jobber jeg med unger i en fri stilling. Det er veldig fint, sier hun.

Olset er ferdig med Barne-TV, i alle fall for en periode. I sommer vies arbeidstiden til fotball under europamesterskapet i Frankrike.

– Nå under europamesterskapet er jeg programleder i studio på Kontraskjæret ved Akershus festning i Oslo. Det blir hektisk, men det blir gøy, sier Olset.

Powered by Labrador CMS