Fylkesleder i Utdanningsforbundet i Troms, Thomas Nordgård.

Frykter millionkutt vil bety 50 færre stillinger i Tromsø-skolen

Leder i Utdanningsforbundet i Troms, Thomas Nordgård, mener vedtaket om å kutte 40 millioner i Tromsø-skolen vil betyr færre kvalifiserte lærere og lavere kvalitet på undervisningen.

Publisert Sist oppdatert

Politikerne i Tromsø har vedtatt at budsjettene for neste skoleår skal kuttes med 40 millioner kroner. Fylkesleder i Utdanningsforbundet, Thomas Nordgård, mener det i verste fall kan bety 50 færre lærere, skriver avisen iTromsø.

– Hovedtyngden på skolebudsjettene er personalutgifter. Da er det ikke så mange andre plasser å kutte. Kostnaden ved en lærerstilling kan variere veldig – fra nyutdannede til noen med lang ansiennitet. Med et kutt på 40 millioner kan det fort bety 50 færre lærere, sier Nordgård til avisen.

Han sier de vil vurdere å kontakte Fylkesmannen som tilsynsmyndighet i saken.

Reddet i 2018 - kutt i 2020

Også i 2018 var skolene i Tromsø truet med store kutt, den gangen på 47 millioner kroner. Rektor ved Tromstun skole, Lena Abrahamsen et fortvilet innlegg på Utdanningsnytt.no der hun beskrev et handlingsrom som var blitt stadig mindre.

– Over år har vi tatt inn timer her og der, men nå er det faktisk ikke mer å kutte, skrev Abrahamsen.

Et par dager senere ble det klart at Arbeiderpartiet, Rødt og SV fikk flertall for å skjerme skoler og barnehager i administrasjonens foreslåtte kutt.

– Det finnes områder som vi ikke kan kutte i. Vi ser at skole og barnehage har fått mindre og mindre overføringer de siste årene, og vi kan ikke akseptere at det tas penger derfra for å dekke opp merforbruk i pleie- og omsorg, uttalte Arbeiderpartiets Jarle Heitman da.

Nå har Arbeiderpartiet derimot vært med å vedta kuttet på 40 millioner kroner. Aps Tone Marie Myklevoll uttaler til iTromsø at de ikke lenger kan skjerme oppvekst-sektoren.

– Dette er langt fra en ønsket situasjon, og vi må få kontroll på utgiftssiden, sier Myklevoll.

Powered by Labrador CMS