KrF kan likevel sørge for rødgrønn regjering

Dersom Kristelig Folkepartis forhandlinger med regjeringen kollapser, åpner partiets vedtak på landsmøtet for at de kan vende seg til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Flere stortingsrepresentanter i KrF fremhever at det ekstraordinære landsmøtets endelige vedtak åpner for at et slikt veivalg fortsatt er mulig, skriver Dagsavisen.

Bakgrunn

Partileder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide ville ta KrF inn i regjering med Ap og Sp. Den drømmen ble knust på partiets ekstraordinære landsmøte. Med 98 over 90 stemmer vant det borgerlige alternativet flertall, to stemte blankt.

Dermed søker KrF regjeringssamarbeid med den borgerlige regjeringen. Det innebærer at Erna Solberg (H) fortsetter som statsminister og en trolig utvidelse av dagens trepartiregjering med ett parti til.

Etter fem år som mindretallsregjering vil Solberg-regjeringen slik få flertall Stortinget. ©NTB

Rammeverket for de videre forhandlingene KrF vil ha med Solberg-regjeringen er nemlig at partiet skal søke regjeringsmakt. Lar det seg ikke gjøre med dagens regjering, kan KrF gå til Ap og Sp.

KrF skal inn i harde forhandlingsrunder med regjeringen om blant annet abort, kvoteflyktninger, barnetrygd og familiepolitikk og klima.

– Flertallet har sagt at vi først prøver oss med Solberg-regjeringen. Lykkes ikke det, oppfatter jeg landsmøtevedtaket slik at vi da skal prøve andre veien, sier stortingsrepresentant og støttespiller til KrFs leder Knut Arild Hareide, Geir Bekkevold.

Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller seg avventende til KrFs regjeringsprosess.

– Det er vel sannsynlig at KrF blir enig med høyresiden. Her har man langt på vei solgt skinnet selv om bjørnen fortsatt er i live. Hvis det mot formodning likevel ikke skulle skje, og KrF skulle ønske å ha samtaler med oss, vil vi komme tilbake til det hvis den situasjonen skulle oppstå, skriver Støre i en epost. ©NTB

Powered by Labrador CMS