Byrådet i Bergen går av om det blir mistillit mot skolebyråden

Et flertall i bystyret i Bergen vurderer mistillit mot skolebyråden etter Vigilo-saken. Om det skjer stiller byrådslederen i Vestlandsbyen kabinettspørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Bergensavisen, Bergens Tidende og NRK.

– Jeg har et samle byråd bak meg. Høringen bekrefterr at byråden har håndtert denne saken på best mulig måte. Da mener jeg at det ikke er saklig grunnlag for mistillit, og jeg stiller meg bak skolebyråden, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) til NRK.

I oktober i fjor ble det kjent at Bergen kommune hadde gitt foreldre uten foreldreansvar tilgang til opplysning om barn gjennom skoleappen Vigilo.

En mor i Bergen valgte å flytte fordi barnefaren hadde fått informasjon om hvilken skole barnet gikk på. I januar skrev Bergens Tidende at mora som først meldte fra om det alvorlege avviket i Vigilo, sov med balltre i senga i frykt for at ekssamboeren skulle oppsøke henne og barnet.

Denne uken måtte skolebyråd LInn Kristin Engø (Ap) svare på spørsmål fra utvalget for barnehage, skole og idrett om saken. Svarene beroliget ikke opposisjonen.

– Når jeg hører hva som kommer frem i dag, er det helt klart langt mer alvorlig enn ventet. Dette styrker overhodet ikke tilliten vår til byråden, uttalte fraksjonsleder Marte Leirvåg (H) til NRK.

Informerte om risiko

I utgangspunktet skulle appen først tas i bruk i barnehagen høsten 2020. Men tidligere skolebyråd, nå byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), ønsket at den skulle rulles ut i skoler og barnehager samtidig.

Den alvorlige feilen skal ha skjedd da nye data ble importert fra Folkeregisteret og "la seg over" tilpasningene Bergen kommune gjorde i systemet. Vigilo sier de informerte kommunen om risikoen ved å hente Folkeregister-opplysninger inn i appen. Men administrerende direktør i selskapet innrømmet at de i større grad kunne advart mot at foreldre uten foreldrerett kunne få tilgang i appen.

I sitt innlegg under høringen presiserte også skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap) at kommunen hadde forventa seg en leverandørstøtte av høyere kvalitet enn det de fikk hos Vigilo.

Problemer flere steder

Da hendelsen der en barnefar uten foreldreansvar hadde fått tilgang til opplysninger via appen ble kjent, stengte også Asker kommune appen i noen timer.

Også i Fredrikstad har appen skapt problemer. Fredrikstad Blad skrev i fjor høst om at privat kommunikasjon mellom en forelder og lærer, som inneholdt personlige opplysninger, ble sendt ut til hele foreldregruppen.

Powered by Labrador CMS