Lærer Stine Rolandsen er frustrert.
Lærer Stine Rolandsen er frustrert.

Bergen: Mangler utstyr for å kunne drive digital undervisning

Lærere over hele landet flytter undervisningen over til digitale plattformer. Men i Bergen mangler de nødvendig utstyr ved barneskoler.

Publisert Sist oppdatert

Ved Flaktveit barneskole i Bergen har de 350 elever, men bare 30 bærbare pc-er av typen Chromebook. Nå er flere av disse maskinene fordelt på lærerne - for mange av dem er bare utstyrt med stasjonære pc-er.

– Det var litt forvirring på fredag. De lærerne som har fått Chromebook har jo ikke engang tilgang til sitt arbeid der, forteller lærer Stine Rolandsen.

– Alle er innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen, men vi har ingen rutiner for hvordan vi skal drive digitalt undervisning, og fordi skolen har så liten tilgang på utstyr mangler også elevene en del digitalt kompetanse, sier hun.

Bruker It's learning

Som en del av Smart Oppvekst-planen i Bergen er utrullingen av Chromebook til alle elevene i ungdomsskolen i full gang. I løpet av året skal også barneskolene får sine, men foreløpig er det altså tynt med utstyr ved noen skoler.

Rolandsen er frustrert over situasjonen de har havnet etter at skolene ble stengt.

– Vi skal få maskiner til alle elevene på mellomtrinnet, men nettverket på skolene er for dårlig, så det må oppdateres først. Og av en eller annen grunn så er også barnehagene blitt prioritert før barneskolene.

Fredag sendte hun e-post til alle foresatte om at elevene ville få beskjeder og hjemmearbeid via It's learning.

– Men ikke alle har logget seg på der ennå. Det er i og for seg forståelig. Det kan være flere søsken som må bruke samme pc hjemme, og It's learning er vi jo egentlig i ferd med å fase ut, sier Rolandsen.

Teams brukes heller ikke i Bergen-skolen. Og Vigilo er stengt etter sakene i høst der informasjon i meldingsappen kom på avveie.

– Jeg vil tror det er mange barneskoler i kommunen som er i samme situasjon som oss, sier barneskolelæreren.

– Viljen er stor

Rektor ved Flaktveit skole Charlotte Corneliussen mener de er godt dekket for nå, men bekrefter at ikke alle lærere har bærbare pc-er og at det kun er 30 Chromebook-er tilgjengelig ved skolen.

– Men i den situasjonen vi er i nå handler det om å finne løsninger for å få ting til å gå rundt, og det klarer vi. Jeg opplever at dugnadsinnsatsen blant lærerne er god, og det er stor vilje til å få til dette, sier hun.

– På ungdomstrinnet er alle elevene utstyrt med egen maskin. Det er det viktigste. Det er ikke sikkert vi ville valgt å bruke pc for de minste barna uansett, mener hun.

– Kommunen må på banen

Lærer Stine Rolandsen på sin side blir litt ekstra oppgitt når hun ser hva andre lærere skriver i sosiale medier.

– Det virker som lærere der ute har den digitale undervisningen under kontroll, og tar i bruk det ene læringsverktøyet etter det andre. Vi klarer å løse det på en måte ved Flaktveit skole også, men om stengingen av skolene vedvarer må kommunen komme på banen med alternative løsninger, mener hun.

Ikke-digital undervisning

Etatsdirektør i Bergen kommune, Marius Arnason Bøe, forteller at dette er en problemstilling de er klar over og jobber med.

– Vi har dekket inn med utstyr for alle elever på ungdomstrinnet, men ikke på barnetrinnet. Jeg har flere rådgivere som jobber med dette, og som forsøker bistå skolene så godt de kan. Men foreløpig må skolene planlegge for ikke-digital opplæring, sier han.

– Så må vi jobbe videre med hvordan vi kan løse det dersom stengingen av skolene blir langvarig. Men det er ikke bare å hoste opp x-antall tusen pc-er heller.

Bøe håper elevene i Bergen-skolen rakk å få med seg bøker og læringsmateriell før skolene stengte fredag.

– De kan vi jo fortsatt ha god bruk for selv om ikke elevene er på skolen, sier han.

Powered by Labrador CMS