Danske myndigheter forsøker å få ned fraværet på skolen med å ta fra foreldre barnetrygden. Foto: Erik.M.Sundt
Danske myndigheter forsøker å få ned fraværet på skolen med å ta fra foreldre barnetrygden. Foto: Erik.M.Sundt

Økonomisk straff for fravær på barneskolen

Danske foreldre mister barnetrygden dersom barnet har mer enn 15 prosent fravær fra skolen. Dette vil rammer omtrent 15 300 familier, og danske myndigheter forventer mange klager.

Publisert

Loven om at foreldre skal miste barnetrygden dersom barnet har udokumentert fravær på barne- og ungdomsskolen, skaper debatt i Danmark, det skriver fagbladet Folkeskolen.

Loven ble innført som et av flere tiltak for å stanse utbredelsen av ghettoer. Det danske undervisningsdepartementet har regnet ut at omlag 15 300 barn har mer enn 15 prosent ulovlig fravær fra skolen, det vil si at foreldrene ikke har varslet om sykdom eller søkt om fri. Disse foreldrene skal nå miste barnetrygden, men det er forventet at mange av dem kommer til å klage.

Høyt fravær i Norge

Utdanning har tidligere hentet inn tall fra norske kommuner som viser at minst 22 000 barn har bekymringsfullt fravær fra skolen. Norske myndigheter fører ikke statistikk over fraværet i grunnskolen, men har etter Utdannings artikler offentliggjort tall for fravær i 10.klasse.

I fjor hadde omlag 9000 tiendeklassinger mer enn tre uker fravær i året.

Kostbar saksbehandling

Folkeskolen.dk har fått oversikt over de forventede utgiftene til saksbehandling for klagene, og de 2019 og tre år framover vil dette koste 289 millioner kroner. Samtidig vil staten holde til bake om lag 100 millioner kroner i barnetrygd.

Powered by Labrador CMS