Vi må la alle som ikke helt vet hva som faktisk skjer i løpet av en barnehagedag, få mulighet til å se dette, skriver Line Elisabeth Dalseng, daglig leder Birkebeineren Friluftsbarnehage, Lillehammer Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

-Vi må tørre å si vi gjør en bra jobb

Som pedagoger må vi vise hva innholdet i barnehage er og at vi gjør så mye mer enn å «passe barn». Vi må tørre å si vi gjør en bra jobb.

Barnehagene blir stadig bombardert med krav og påstander om hva som er det beste for hvert enkelt barn og hver barnehage. Men kan egentlig noen utenforstående definere hva som på generelt grunnlag passer for alle barnehagebarn? Norge er fullt av ulike barnehager som alle har sin egenart, og de aller fleste av disse barnehagene har kompetente og engasjerte ansatte. Mange av disse ansatte har også høyere utdanning, og har spesialisert seg nettopp på å jobbe med barn. Dette gjør at de hver eneste dag går på jobb med et mål: å skape en best mulig barnehagedag for de barna som er så heldige å gå i akkurat den barnehagen.

Dette innlegget er også å finne i Første steg nr. 2/2017

 

Kompetente

 

Selv er jeg daglig leder i en toavdelings barnehage, vi er sju ansatte som hver eneste dag observerer, samhandler, tolker og gjør vårt ytterste for at våre 27 barn skal gå hjem igjen med følelsen av at dagen i dag har vært super.

Det som bekymrer meg er at mine ansatte som er kompetente likevel går hjem flere dager med en følelse og en usikkerhet i forhold til om jobben de har gjort er bra nok. Denne usikkerheten bunner ofte i at vi stadig får høre at barnehagene i Norge må bli bedre på ulike områder. Andre enn barnehagelærere uttaler seg om hva innholdet i barnehagedagen bør være, men hvem er egentlig best til å vurdere det? Er det de som hver eneste dag jobber tett på fagfeltet, eller er det noen som kommer inn med en helt annen kompetanse og erfaring? Som barnehage skal vi absolutt ta imot innspill fra utenforstående, det er ikke det jeg er negativ til, men må vi som faggruppe stå med lua i hånda og akseptere alle krav og endringer vi blir pålagt fra andre? Jeg tror og mener at Norges styrke er mangfoldet vi har av barnehager, og at du som foresatt uansett hvilken barnehage du velger skal vite at her jobber det kompetente ansatte, som tar valg som er til det beste for ditt barn.

 

Ta vare på mangfoldet

 

Jeg mener at vi må bli bedre på å framsnakke vår hverdag. Vi må la alle som ikke helt vet hva som faktisk skjer i løpet av en barnehagedag, få mulighet til å se dette. Som pedagoger må vi vise hva som faktisk er innholdet, vi gjør så mye mer enn å «passe barn». Det er vi som forvalter framtida. Benytt sosiale medier, aviser og andre kanaler til å vise fram all læring som skjer i løpet av en helt vanlig dag.

Så lover jeg at jeg som leder skal gjøre mitt for å trygge mine ansatte på at jobben de gjør er bra, og samtidig sørge for at de er faglig oppdaterte og kompetente til å utføre jobben sin. Og så må vi tørre å si: Vi gjør en bra jobb!

 

  • Line Elisabeth Dalseng, daglig leder Birkebeineren Friluftsbarnehage, Lillehammer

 

 

Powered by Labrador CMS