Styreleder i PBL, Eirik Husby, eier en barnehage som har fått tilbakebetalingskrav grunnet for lav bemanning. Arkivfoto: Hans Skjong.
Styreleder i PBL, Eirik Husby, eier en barnehage som har fått tilbakebetalingskrav grunnet for lav bemanning. Arkivfoto: Hans Skjong.

PBL-styreleder vant ikke fram med klage – må betale tilbake 800 000 kroner til kommunen

Private barnehagers landsforbund klagde til fylkesmannen da barnehagen til deres egen styreleder fikk tilbakebetalingskrav på 800.000 kroner grunnet lav bemanning. Fylkesmannen har nå avvist klagen.

Publisert Sist oppdatert

Dermed må eierne av Økernly barnehage betale tilbake 800.000 kroner til Oslo kommune. Fylkesmannen i Oslo og Akershus er enig med kommunen i at barnehagen har spart penger på for lav bemanning.

En av eierne av Økernly barnehage er Eirik Husby, som er styreleder i arbeidsgiverforeningen Private barnehagers landsforbund (PBL).

«Er ute etter private barnehageeiere»

Barnehage.no meldte først om saken, og til dem uttaler Husby at han er overrasket, og at de tar fylkesmannens vedtak til etterretning.

– Jeg mener vår sak også viser at det er et stort behov for et bedre og tydeligere regelverk som er enklere å forholde seg til, både for barnehagene og kommunene, sier Husby til barnehage.no.

Da klagen ble sendt inn til fylkesmannen, uttalte økonomisjefen i barnehagekonsernet til Husby at de trodde på medhold. HusSby sa til Klassekampen at han opplevde at dette fra Oslo kommunes side var et «politisk tilsyn», og at de «er ute etter private barnehageeiere».

Men fylkesmannen har nå avvist klagen, og hele tilbakebetalingssummen på 800.000 kroner opprettholdes.

Vil ha vurdering fra departementet

Administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe, sa til barnehage.no at private barnehager har ansvar for å drive etter regelverket.

– I de tilfellene der enkeltbarnehager har brukt midler i strid med regelverket, er PBL glad for at det kommer frem og blir ryddet opp, sa Lindboe til barnehage.no.

Torsdag denne uken meldte imidlertid PBL i en pressmelding at de vil ta saken videre til Kunnskapsdepartementet. De mener det er gjort feil i saken som gir et helt galt bilde av de samlede personalkostnadene.

– Hvis denne logikken som Fylkesmannen i Oslo og Akershus har lagt til grunn sprer seg, vil det være et betydelig antall barnehager som blir rammet. Vi snakker om mange titalls barnehager i Oslo og et hundretalls barnehager på landsbasis. Det vil gjelde alle ulike typer private aktører, sier Lindboe i pressmeldingen fra PBL.

Les mer om bakgrunnen for saken her: Oslo kommune krever 800 000 kroner tilbake fra barnehage eid av styrelederen i PBL.

Saken ble oppdatert 12.10.18 med opplysningen om at PBL vil ta saken videre til departementet.


Powered by Labrador CMS