Munch skal ut til barnehagene

Edvard Munch skal inspirere norske barnehagebarn. Det sørger Munch-museet og Barnehageforum for med opplegget "Munch i barnehagen".

– Hva er det vi ser her? spør formidler ved Munch-museet, Julie Knoff Smith. 
De fem 5-åringene Anna, Eskil, Louise, Lucas og Maxmillian fra Lille Ekeberg barnehage i Oslo har slått seg ned på gulvet i festsalen på Munch-museet og betrakter de store maleriene.
– Det er noen barn som er på stranda. De leker.
– Noen av dem bader. 
– Edvard Munch kalte dette bildet "Forskerne". Hvorfor gjorde han det, tror dere? Hva er en forsker? spør Julie.
– Det er en som ser rundt seg. En som finner ut ting.
– Det gjør vi også, i barnehagen!
Til inspirasjon og undring
Barna fra Lille Ekeberg barnehage var med under lanseringen av prosjektet Munch i barnehagen, som Munch-museet, Barnehageforum og støttespiller Sparebankstiftelsen presenterte 12. juni. 
– Munchs bilder er åpne. De inviterer barn inn. Og barn er også åpne, det ser vi når vi har omvisninger. De ser andre og nye ting i bildene, sa fungerende leder ved Munchmuseets formidlingsseksjon, Hilde Ødegaard, under lanseringen.
Initiativtaker Trond Kristoffersen i Barnehageforum la vekt på at Munchs bilder inviterer til frie assosiasjoner og til samtaler om store, og noen ganger vanskelige, følelser. I tillegg var livet til Munch fylt av spennende og engasjerende opplevelser.
– Derfor synes vi at alle barn skal få muligheten til å møte tidenes største, norske kunstner. Også barn som ikke bor så nært Munch-museet at de bare kan stikke innom. Vi ønsker at de skal kunne møte Munch gjennom aktiviteter, fortellinger og refleksjoner, sa Kristoffersen.
Tredelt opplegg
Munch i barnehagen består av flere ulike elementer: Forfatter Anne Elvedals fortelling "Jakten på Edvard Munch", hvor vi møter to barnehagebarn som besøker Munch-museet og legger ut på et eventyr for å finne ut mer om maleren. I tillegg er det en veileder om hvordan man kan snakke med barn om ulike følelser, av den svenske forfatteren og foredragsholderen Maria-Pia Gottberg. Og sist, men ikke minst: fem videofilmer fra maleatelieret, der kunstpedagog Camilla Grieg jobber sammen med barnehagebarn og presenterer ulike teknikker og ideer. Alt materialet ligger åpent og tilgjengelig for alle på barnehageforum.no/munchibarnehagen.aspx
Rød villvin
På omvisningen er barna fra Lille Ekeberg barnehage kommet til Munchs bilde "Rød villvin". Hva er det vi ser her? 
– Et hus som brenner? 
– Nei, det ser ut som et hus som blør!
Julie Knoff Smith forteller hva bildet heter, og forklarer hva en villvin er. Hun henleder oppmerksomheten mot mannspersonen i forgrunnen. Hvordan ser han ut?
– Han ser ut som han er redd ...
– Nei, han ser ut som han er lei seg. Hvorfor er han lei seg?
– Han er sikkert lei seg for at han ikke kommer seg inn i huset. Den planten, villvinen, har stengt for døra, det ser jeg. Det er derfor han er lei seg!

Egne bilder
Etter omvisningen er det tid for å skape egne bilder. I Munchmuseets verksted er Camilla Grieg klar med blanke ark og flasker med maling. Maling man kan trylle med. 
Camilla demonstrer, med klatter av primærfargene på en glassplate, et ark over, presse ned, og vips; Et bilde – med helt nye farger!
– Noen som vil prøve?
– Jaaa!
Så er de i gang. Engasjert og inspirert – av Edvard Munch.
Powered by Labrador CMS