Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringen ønsker åpne skoler og barnehager i påsken

Barn til ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner og sårbare barn kan få et tilbud i påsken etter at regjeringen vil tillate påskeåpne skoler og barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen, KS, PBL, Utdanningsforbundet, Fagforbundet, Delta, Skolelederforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Fellesorganisasjonen står sammen i oppfordringen om at barnehager og skoler skal holdes åpne, også i helligdagene hvis det er behov.

– Foreldre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner mens andre tar fri, skal være trygge på at barna deres tas vare på. Andre barn som har det vanskelig skal også vite at de kan få støtte utenfor hjemmet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Det er ikke snakk om et ordinært tilbud eller undervisning, men tilbud om et sted å være i påsken. Tilbudet skal i hovedsak gjelde for to grupper barn:

  • Barn av ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner som må jobbe og ikke har andre muligheter for barnepass (mer om denne gruppen her).
  • Barn i sårbare og utsatte situasjoner. Det kan for eksempel være barn som har det vanskelig på grunn av sykdom, særskilte behov eller opplever en vanskelig livs- og hjemmesituasjon.

Barnehage- og skoleeiere rådes til å innhente kunnskap fra den enkelte barnehage og skole i vurderingen av behov, skriver VG.

Bekymret for de sårbare barna

Melby understreker overfor VG at de ikke kan tvinge kommunene til å gjøre dette.

– Vi er avhengig av å få til hva som er praktisk mulig. Men noen kommuner har allerede varslet om at de går i gang med dette. Vi tror at dette vil være aktuelt for flere. Samtidig kan vi ikke love at det blir åpne barnehager og skoler i alle kommuner, sier kunnskapsministeren.

I et intervju med Utdanningsnytt forrige uke understreket hun at hun er bekymret for noen av konsekvensene av stenging av skoler og fjernundervisning.

– Det som bekymrer meg aller mest er sårbare barn som ikke har det bra hjemme og som skolen vanligvis er et fristed for, sa Melby.

Flere, deriblant barneombud Inga Bejer Engh og Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har uttrykt den samme bekymringen.

Etterlyser informasjon til lærerne

Regjeringen har vedtatt at alle landets skoler og barnehager skal holde stengt til over påske på grunn av korona-krisen. Det er nedsatt et ekspertutvalg som skal vurdere hvorvidt skoler og barnehager kan åpnes igjen. De leverer sin rapport fredag 3. april, og onsdag 8. april er det varslet at regjeringen skal komme med en oppdatering om videre tiltak i skoler og barnehager.

Fylkesledere i Utdanningsforbundet sier til Utdanningsnytt at de mener det er sent, med tanke på at lærere har behov for å forberede seg på hva slags undervisning som skal gis fremover.

– Det burde ikke herske noen tvil om hva som skjer første uke etter påske når påskeferien starter, uttalte leder i Utdanningsforbundet Agder, Ottar Stordal.

Flere kilder Utdanningsnytt har snakket med i hovedstaden, tviler på at barnehager og skoler i Oslo åpnes etter påske.

– Det ville overraske med, sier leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Beate Skjefstad Andersen.

(©NTB)