Oslo 20200427. 
Helse- og omsorgsminister Bent Høie under den daglig pressekonferansen om koronavirus-situasjonen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20200427. Helse- og omsorgsminister Bent Høie under den daglig pressekonferansen om koronavirus-situasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Trapper opp testingen – lærere prioriteres

Målet er at alle med symptomer skal kunne testes i mai. Ansatte i barnehager, skoler og skolefritidsordninger vil bli prioritert.

Publisert Sist oppdatert

– Norge er i ferd med å trappe opp testingen videre, sa helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen mandag.

Blant dem som blir testet prioriteres lærere, elever og ansatte i skolefritidsordningen.

– Vi er i ferd med å trappe opp. Målet er at alle med symptomer skal ha mulighet til å teste seg i løpet av mai, sa Høie.

På spørsmål fra NRK om hvordan det skal gjennomføres sier Høie at det jobbes med å øke testkapasiteten ute i kommunene.

– Den må bygges ut. Jeg har senest i dag hatt møte med flere av de største kommunene om dette. En del kommuner vil trenge litt tid til å kunne teste så mange.

Må vurdere å bruke flere bygg

Kunnskapsminister Guri Melby startet sitt innlegg på pressebriefen med et smil.

– Som kunnskapsminister, lærer og småbarnsmor var det en glede å se 1.- 4.klassingene tilbake på skolen i dag. Jeg kan se for meg hvor mye de 250.000 elevene har å fortelle rundt middagsbordene, sa Melby.

Mange tusen yrkesfagelever vendte også tilbake til skolene mandag. Regjeringen har varslet at planen for når de resterende elevene skal få returnere til skolene vil komme neste uke.

– Det betyr at alle kommuner og fylkeskommuner må gjøre seg klare for å ønske resten av elevene velkommen tilbake. Vi åpner ikke umiddelbart, men det er ingen grunn til å vente med planleggingen, sa Melby og understreket at de er klar over at det er en del fysiske utfordringer for mange skoler.

– For noen skoler handler det om areal, andre steder handler det om lærerkrefter. Skolene må vurdere om de kan ta i bruk tilstøtende bygg. Uteskole er et annet tiltak, og man må vurdere å gi tilbud på ulke dager slik at alle elevene skal få komme tilbake til skolen igjen.

På pressekonferansen ble også smittevernreglene for skoler og barnehager gjentatt. Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, understreket spesielt hvor viktig det er at barn med selv lette symptomer på sykdom må holdes hjemme, og at hyppig håndvask er et av de viktigste smittetiltakene.

Takket ungdommene

Helseminister Bent Høie rettet også en spesiell takk til ungdommene mandag.

– Våren du fylte 14 ligger ikke i ro og venter på at du skal komme tilbake, og russetiden kan ikke spilles i repeat. Neste sommer er for middelaldrende menn som kjøper toalettpapir og karbonadedeig på tilbud, sa Høie.

– Neste sommer finnes ikke når du er ung, da drømmer du om det som skal skje nå og de neste dagene og ukene. Men så kom dette viruset og knuste alt, sa han og listet opp både russetid, skoleball, flørting og fotballcup.

Helseministeren takket ungdommene for innsatsen de har gjort under korona-pandemien.

– Dere har satt ting på vent for å redde livet til andre. Denne våren og sommeren er spesiell, men jeg håper den kan være fin likevel, sa han.