Isak gjesper, men er glad for å være tilbake på Tromsdalen skole igjen.
– Det var kjedelig med hjemmeskole, synes han.
Isak gjesper, men er glad for å være tilbake på Tromsdalen skole igjen. – Det var kjedelig med hjemmeskole, synes han.

Slik er tiltakene for skoler og barnehager verden over

I Norge og og mange andre land åpnes det nå gradvis opp igjen, men andre steder i verden vil skolene forbli stengt til utpå høsten.

Publisert Sist oppdatert

Den 12. mars ble alle norske skoler og barnehager stengt. I flere uker har klasserom og sandkasser stått tomme, før barnehagebarna var de første som fikk sette sine små sko innenfor portene igjen fra den 20. april.

Denne uken åpnet også dørene for 1.-4. klassingene. Og neste uke er det varslet at kunnskapsminister Guri Melby skal legge frem en plan for videre gjenåpning av skolene.

De fleste land i verden har i løpet av de siste ukene innført strenge restriksjoner for sine innbyggere, noen strengere enn andre.

Nå åpnes det gradvis opp mange steder, men i flere landet holdes skolene stengt til utpå høsten.

Her er en oversikt over situasjonen for skoler og barnehager i land verden over:

Norge:

Barnehager åpnet 20. april. Barneskolens 1. til 4. trinn startet opp 27. april.

Det er varslet en plan for når og hvordan de resterende elevene skal få vende tilbake til skolene neste uke.

Kunnskapsminister Guri Melby har sagt at de ønsker å prioritere avgangselevene. Men hun har også varslet at sårbare barn må prioriteres, og at det ikke er sikkert at den videre gjenåpningen av skolene vil skje likt over hele landet.

Danmark:

Barnehager og barneskolen (0.-5. klasse) gjenåpnet 15. april.

Klasserommene åpnes for eldre elever på høyere trinn 10. mai.

Storbritannia:

Etter å ha nølt lenge, foretok regjeringen en tilnærmet total nedstengning av hele landet 23. mars, deriblant skoler og barnehager.

Det er foreløpig ingen konkret plan for gjenåpning.

Østerrike:

Skolene skal være i normal drift innen midten av mai.

Frankrike:

Landet har hatt blant de strengeste tiltakene i Europa. President Emmanuel Macron har forlenget det tilnærmede portforbudet til 11. mai, men vil deretter gradvis åpne landet, forutsatt at smittesituasjonen tillater det.

Det er ventet at gjenåpningen av skoler og barnehager vil skje gradvis.

Italia:

Koronatiltakene er forlenget til 3. mai. Da kan italienerne igjen kunne forlate boligene sine uten gyldig grunn. Skolene vil imidlertid være stengt helt fram til september.

Spania:

Har lettet noe på tiltakene, som innebærer nærmest portforbud, fra 26. april. Barn under 14 får igjen lov til å oppholde seg utendørs, for første gang siden midten av mars. Men skoler og barnehager fortsetter å holde stengt.

Tyskland:

Delstatene har ulike retningslinjer, men skolene har begynt å gjenåpne.

Finland:

Foretok en forsiktig åpning av barneskolene for de laveste trinnene allerede i mars, men øvrige skoler forblir stengt til 13. mai.

Island:

Letter på noen av restriksjonene først i mai. 4. mai skal videregående skoler, universiteter, høyskoler få åpne. Island er blant landene som ikke har stengt barnehager og barne- og ungdomsskolene.

Nederland:

Nederlandske barneskoler gjenåpnes 11. mai, men landet vil beholde en rekke restriksjoner.

Romania:

I Romania holder både barnehager, skoler og universiteter stengt fram til september som følge av koronautbruddet.

USA:

Det er opp til hver enkelt delstat å treffe nødvendige smitteverntiltak. New York og de fleste andre større byer er i praksis helt nedstengt. I New York er det varslet at skolene vil forbli stengt til september.

Kina:

I Kinas hovedstad Beijing og storbyen Shanghai fikk barna komme tilbake til skolene 27. april, etter å ha vært hjemme i over tre måneder.

Tadsjikistan:

Tadsjikistans myndigheter har ikke bekreftet et eneste tilfelle av koronaviruset, men stenger skoler og avlyser idrettsarrangementer de neste to ukene meldte NTB den 25. april.

Nicaragua:

1,8 millioner elever ble beordret tilbake på skolen i Nicaragua fra 24 .april.

I motsetning til de fleste land som innfører strenge restriksjoner har Nicaragua oppfordret sine innbyggere til å fortsette å leve livet som normalt, og til og med delta på store sammenkomster. Elever er nå beordret tilbake på skolen med advarsler om at det vil få følger for utdanningen deres om de ikke møter opp.

(©NTB)