Fotballmillionærer tjente millioner på barnehage – lokalpolitiker er sjokkert

Barnehageeier finansierer også en skileilighet i Oppdal gjennom barnehagebevilgninger fra kommunen. – Helt uhørt, sier SV-politiker og leder for Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur i Kristiansund kommune.

Publisert

 

Utdanning har avdekket at Ole Gunnar Solskjær og fotballagent Jim Solbakken har tjent flere millioner på en barnehageinvestering i Kristiansund kommune, da de solgte seg ut i 2012.

Etter oppkjøpet har nåværende eier av Kristiansund idrettsbarnehage kjøpt en leilighet i skisenteret i Oppdal til nærmere tre millioner kroner som finansieres gjennom barnehagepenger.

– Jeg er mildt sagt sjokkert. Dette er helt uhørt, sier SV-politiker Line Karlsvik.

Hun leder Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur i Kristiansund kommune og reagerer kraftig på opplysningene. Kristiansund kommune sliter økonomisk og står på Robek-lista over kommuner som er i økonomisk ubalanse.

– Barnehager er en offentlig velferdsoppgave, og offentlige tilskudd til driften skal gå til barnas beste. Det er ikke noe man skal tjene penger på, sier Karlsvik.

 

– Trenger pengene til andre ting

 

«Jeg lurer på hva foreldrene tenker om at de sponser en fritidsleilighet i Oppdal.»
Lokalpolitiker Line Karlsvik

Ifølge kommuneadministrasjonen har eier av Kristiansund idrettsbarnehage, Terje Hammerås, rapportert inn til kommunen at barnehagen betaler 200.400 kroner i året i husleie for en fritidsleilighet til bruk for ansatte. Dette er en ski-in-ski-out-leilighet midt i skisenteret i den attraktive skibygda Oppdal.

Hammerås opplyser til Utdanning at skileiligheten er en firmaleilighet og et ansattgode, men på videre spørsmål svarer han også at de ansatte knapt har brukt leiligheten.

Like fullt betaler barnehagen 16.700 kroner måneden i husleie for skileiligheten som Hammerås har kjøpt gjennom sitt eget eiendomsselskap. Dette eiendomsselskapet har alle sine inntekter fra barnehagen som han også eier. 

– Kommunen skal selvsagt ikke være med å betale for en fritidsleilighet for de ansatte i noen av de private barnehagene i Kristiansund. Pengene de får skal gå til drift av barnehagen. Barnehagen har jo også inntekter fra foreldrebetaling, og jeg lurer på hva foreldrene tenker om at de sponser en fritidsleilighet i Oppdal, sier Karlsvik.

Hun er svært overrasket over at kommuneadministrasjonen har godkjent dette og sier til Utdanning at hun umiddelbart vil kontakte dem for en oppklaring.

– Jeg synes det er helt uhørt, hvis administrasjonen med åpne øyne har godkjent dette. Dette er penger vi trenger til andre velferdsoppgaver i kommunen, sier Karlsvik.

 

Overrasket ordfører

Ordfører i Kristiansund er Kjell Neergaard fra Arbeiderpartiet.

– Dette er helt nye opplysninger for meg, sier han.

Neergaard sier han ikke vil kommentere så mye før han har fått lest hele saken og tatt en prat med administrasjonen for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Jeg har ingenting imot private barnehager, men pengene kommunen bidrar med skal brukes til best mulig tilbud og kvalitet for barna. Det skal ikke brukes til andre ting, sier Neergaard.

Angående at barnehagen betaler husleie knyttet til kjøp av en fritidsleilighet i Oppdal sier han høres ut som å være i grenseland.

– Jeg er opptatt av at pengene skal komme barna til gode. Når det gjelder forhold knyttet til kjøp og salg og utleie er det vanskelig å kommentere ennå. Men det må være innenfor rimelighetens grenser, sier Neergaard.

Les hovedsaken:

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS