Regjeringen beholder dagens finansiering av barnehagene

Ved å beholde dagens finansieringsordning av landets barnehager, sier regjeringen nei til en nasjonal finansieringsordning.

Det er kommet inn nær 1100 høringssvar. Private barnehager sto for 85 prosent av høringssvarene, og disse ønsket i hovedsak en nasjonal sats. En nasjonal sats ville betydd at tilskuddet ble mer likt uavhengig av hvilken kommune barnehagen ligger i. 

Kommunenes interesseorganisasjon KS og 80 prosent av kommunene som svarte at de vil ha en kommunal sats.

Regjeringen frykter imidlertid at en nasjonal sats kan føre til store forskjeller mellom barnehager i en og samme kommune. Hvis kommunen måtte kutte kostnader, ville disse kuttene måtte gjøres i de kommunale barnehagene, mens de private barnehagene i større grad ville bli skjermet.

– En nasjonal sats gir likebehandling mellom kommunale og private barnehager på nasjonalt nivå, men ikke innad i hver kommune. To barnehager rett ved siden av hverandre kan få helt ulike økonomiske rammevilkår. Regjeringen ønsker ikke å bidra til å skape A- og B-barnehager i kommunene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Med ny finansieringsordning sikrer regjeringen at barnehagene i samme kommune har like muligheter til å gi barna et trygt og godt tilbud, sier Røe Isaksen.

 

Utdanningsforbundet mener Isaksen gjør barnehagefeil

Utdanningsforbundet mener kunnskapsministeren gir kommunene dobbel grunn til å kutte i barnehagekostnadene ved å si nei til nasjonal finansiering av private barnehager.

Nestleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet mener Isaksen valgte feil.

– Ingen av modellene var ideelle, men vi mener en nasjonal modell i større grad ville sikret et likeverdig tilbud til alle barn, uavhengig av kommune og kommunal økonomi, sier Skyvulstad til NTB.

– Utdanningsforbundet har lenge sett at den modellen som nå videreføres, bidrar til at kommunene får en dobbel grunn til å kutte kostnader i egen barnehager. For én krone spart i de kommunale barnehagene, er én krone mindre i tilskudd til de private barnehager, sier han.

Han sier det nå er viktig at regjeringen følger opp med nasjonale kvalitetskrav i barnehageloven slik at forskjellene ikke øker ytterligere.

 

Mindre statlig styring

To modeller for finansiering av de private barnehagene har vært på høring, én som innebærer en nasjonal sats og én som innebærer kommunal sats. Regjeringen har besluttet å benytte en modell med kommunal sats, som i hovedsak betyr at dagens system videreføres.

Røe Isaksen forklarer dettet med at regjeringen er opptatt av mindre statlig detaljstyring og av å styrke lokaldemokratiet.

– Regjeringens beslutning sikrer at kommunene fortsatt har mulighet til å gjøre lokale prioriteringer og ivareta en helhetlig barnehagepolitikk i egen kommune, sier Røe Isaksen i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Den nye finansieringsordningen trer i kraft 1. januar 2016.

 

Øker tilskuddet til private barnehager

Regjeringen har de siste dagene varslet flere endringer knyttet til finansiering av barnehager. Til sammen innebærer disse endringene at regjeringen når flere viktige mål.

– Ved å øke tilskuddet til private barnehager fra 98 til 100 prosent av det kommunale barnehager får, sikrer vi full likebehandling mellom kommunale og private barnehager. Med det når vi en viktig milepæl. Vi gjør også regelverket enklere, og sørger for mer økonomisk forutsigbarhet for private barnehager, sier Røe Isaksen.

Tilskuddet til barnehagene blir nå mer treffsikkert. Med dagens kapitaltilskudd har ikke private barnehager med nyere bygg fått dekket sine utgifter. Disse barnehagene vil nå få mer i tilskudd enn andre fordi de har høyere utgifter.

I tillegg vil det bli innført et flatt tillegg for pensjon som, ifølge departementet, samsvarer bedre med de faktiske pensjonsutgiftene i barnehagene.

− Endringene i beregning av tilskudd for kapital- og pensjonsutgifter vil gi bedre samsvar mellom utgiftene i de private barnehagene og tilskuddet de får fra kommunen. Private barnehager som har særlig høye pensjonsutgifter, vil kunne søke om å få ekstra tilskudd, forklarer Røe Isaksen.

I dag har de private barnehagene i gjennomsnitt lavere pensjonsutgifter enn de kommunale barnehagene, og noen barnehager har derfor mottatt tilskudd for utgifter de ikke har hatt.

Powered by Labrador CMS