Fra tirsdag 2. juni kan skolene åpne opp mer, og klasser kan igjen samles

Melby forventer ikke at skolene skal være klare etter pinse

Regjeringen letter på smitteverntiltakene, men kunnskapsministeren forventer ikke at alle skal ha alt klart på tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Fra tirsdag 2. juni kan en hel avdeling i barnehagen og en hel skoleklasse kan være én kohort. Det har skapt noe uro og spørsmål fra både lærere og rektorer, og mye av bekymringen vi kan lese i sosiale medier går på om alt på være klart etter pinse – og om barnehager og skoler nå må bruke pinsehelga på å forberede seg på full åpning.

Kunnskapsminister Guri Melby presiserer at dette ikke er nødvendig.

– Det forventes ikke at alle barnehager og skoler skal være klare på tirsdag, men at de bruker neste uke på å omstille seg. Veilederne påvirker ikke smittevernreglene for resten av samfunnet, sier Melby.

Nye veiledere fredag

I de nye smitteverntiltakene skal et nytt system med rødt, gult og grønt lys skal avgjøre hvilke smitteverntiltak som gjelder i barnehage og skole. Modellen varierer fra grønt nivå med vanlig organisering, via gult nivå med moderate tiltak, til rødt nivå med mer omfattende tiltak. I dag praktiserer barnehagene og skolene røde tiltak. Fra og med 2. juni kan de nedjustere til tiltakene på gult nivå.

– I praksis betyr det at med dagens smittesituasjon kan en hel klasse være samlet i klasserommet uansett hvor stort klasserommet er, og flere kan få et fulltidstilbud. Det blir enklere å gjennomføre barnehage- og skolehverdagen, samtidig som smittevernet ivaretas, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

De nye smittevernveilederne legges frem i sin helhet i morgen, fredag 29. mai.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga MArte Thorkildsen har uttalt seg til Dagsavisen:

– Disse endringene kan skje fra og med tirsdag, men for Oslos del vil det ta litt lengre tid enn i andre deler av landet å få på plass de nye, mykere reglene.

– Skolene og bydelene har bedt om litt mer tid. Mange er veldig slitne, og har ønsket å få en langhelg med fri. Det har jeg tenkt til å gi dem. Vi må ta godt vare på våre ansatte som har gjort en fantastisk innsats. Derfor åpner vi torsdag neste uke for å gi de ansatte et par dager på å planlegge. Det skal de slippe å bruke helga på, sier Thorkildsen.

Skolene bestemmer ikke selv

Melby håper og tror at elevene får et mer normalt skoletilbud allerede i løpet av neste uke.

– Det er fortsatt svært lite smitte blant barn og unge etter at barnehager og skoler gjenåpnet, og skolene som har hatt smittetilfeller har håndtert dette godt. Vi må ha smitteverntiltak som tilsvarer smittesituasjonen. I dag har vi tiltak som er for strenge i forhold til smitten. Nå innfører vi veiledere som gir forutsigbarhet og som kan brukes i lengre tid, sier Melby.

Barnehagene og skolene kan planlegge for gult lys til høsten. Dersom smitten i samfunnet endrer seg, må de være forberedt på at tiltaksnivået kan skifte til rødt eller grønt.

Det er helsemyndighetene som avgjør om trafikklyset skal skifte, ikke skolene selv.

Slik ser trafikklysmodellen ut:

Powered by Labrador CMS