– Bør ha digital undervisning på videregående i fag der mange elever blandes

På videregående skole bør man se på organiseringen av skolehverdagen og legge opp til digital undervisning i de fagene hvor elever fra flere klasser blandes, er beskjeden fra kunnskapsminister Guri Melby.

Publisert

I dag ble det klart at regjeringen anbefaler videregående skoler som ligger i områder med høy smitte, å gå til rødt nivå. Ungdomsskoler må samtidig forberede seg på rødt nivå, men det vil først etter en vurdering om 14 dager.

Det ble også kjent i dag at alle videregående skoler i Viken skal ha hjemmeundervisning fra mandag.

Årsaken til at regjeringen anbefaler rødt for videregående er at dette er elever som er i aldersgruppen med høy smitte, altså 16 til 19 år.

– Blant yngre barn er det fortsatt lav smitte, sier Melby.

– Vask pulten!

På rødt nivå heter det blant annet at man skal ha egne kohorter, men på videregående er det vanlig at elever fra ulike klasser blandes i noen fag.

– Blir det en reell, praktisk forskjell for videregående skoler å gå fra gult til rødt? Eller skal man begynne med kohorter også på vgs.?

– På alle videregående skoler må man nå tenke på organisering av skoledagen for å redusere antall elever som er i kontakt med hverandre. Man må også se på hvilke fag og timer hvor det er nyttig å ha et digitalt tilbud og når det er greit å ha fysisk oppmøte. Der elever fra flere klasser er blandet, kan det godt gjøres digitalt, sier Melby.

Hun sier at det er viktig å bruke de undervisningsmetodene som skal til for å holde avstand.

– Bruk fast plass der det er mulig, og så er det viktig å vaske pulten sin, sier Melby.

– Feil prioritering

På et videomøte i dag ble Melby spurt hvordan lærerne skal ivaretas i denne situasjonen ettersom det er vanskelig å holde avstand.

– Skoleeier og arbeidsgiver må lage gode rammer for jobben lærerne skal gjøre. Lærerne skal dessuten holde seg til arbeidsavtalene, de skal ha betalt for overtid, og det skal settes inn vikarer der det trengs. Når vi går fra gult til rødt er det viktig å legge opp dagen slik at lærerne kan holde avstand og møte færre elever, sier hun.

Les denne: – Det er ikke mulig med hjemmekontor for alle vgs-lærere

Regjeringen mener det ikke er nødvendig for barnehager og barneskoler å gå fra gult til rødt.

– Det er to årsaker til det. Å stenge barnehager og barneskoler vil gi et redusert tilbud til ungene, og det mener vi har en for høy kostnad nå. Dessuten er det ikke spesielt mye smitte blant små barn; de blir mindre syke og smitter mindre enn voksne. Det er en feil prioritering nå, sier Melby.

Powered by Labrador CMS