Bildetekst: Steffen Handal overleverte kravene fra Utdanningsforbundet til KS og satte med det formelt i gang arbeidstidsforhandlingene. Han er klar på at UDF har lært av feilene som ble gjort før streiken i 2014. Foto: Snorre Schjønberg
Bildetekst: Steffen Handal overleverte kravene fra Utdanningsforbundet til KS og satte med det formelt i gang arbeidstidsforhandlingene. Han er klar på at UDF har lært av feilene som ble gjort før streiken i 2014. Foto: Snorre Schjønberg

Handal om arbeidstidsforhandlingene: – Kravene er forankret blant medlemmene

Leder Steffen Handal er helt sikker på at han har støtte fra medlemmene i Utdanningsforbundet i kravene han overleverte KS i arbeidstidsforhandlingene torsdag.

Forrige gang KS og skoleforbundene forhandlet om arbeidstid, skar det seg og endte med storstreik i flere måneder etter at Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til det forbundsledelsen hadde forhandlet fram.

Det har derfor vært viktig for UDF å forankre kravene i medlemsmassen denne gangen, og det var ingen store overraskelser i det som ble overlevert til KS.

– Nei, det er riktig. Vi går inn i dette med ambisjoner om å få til forbedringer for våre medlemmer. Vi baserer våre krav på en omfattende høring. Så jeg er trygg på at medlemmene kjenner seg igjen, sier UDF-leder Steffen Handal til Utdanning.

 

 

Er blitt trygg

– Det som skjedde i 2014 var en pekepinn på at ledelsen den gangen kanskje ikke kjente godt nok til hva lærerne mente, men jeg føler meg trygg på det nå. Vi har hatt tre ulike evalueringer, så hele organisasjonen har lært av det som skjedde i 2014.

– Og nå er kravene forankret blant medlemmene?

– Ja, det er jeg helt sikker på, sier Handal.

Utdanningsforbundet og de andre forbundene leverte sine krav til KS i Oslo sentrum torsdag. Samtidig kom KS med sitt første tilbud. Nå venter halvannen måned med forberedelser i et arbeidsutvalg før forhandlingene kommer i gang for fullt i desember.

– Hvor hardt skal dere stå på kravene?

– Svaret på det er hardt. Det er klart at det er viktig for våre medlemmer å få til en forbedring. Men det er vanskelig å si ved forhandlingsstart hva det resultatet blir. En bør ta hensyn til hvilke andre krav som er på bordet fra andre organisasjoner og motparten, sier Handal.

 

– Definitiv streikevilje

– Men er det noe særlig streikevilje blant dine medlemmer nå?

– Jeg tror alle som kjenner lærerne i skoleverket vet at de er villig til å sette makt bak kravene hvis de føler det er nødvendig, så svaret på det er definitivt ja, sier Handal.

Ett av de viktige kravene fra UDF er færre undervisningstimer. Handal understreker at dette er nettopp det medlemmene tar opp når forbundet spør hva som er viktig for dem. Han har god tro på en løsning uten storstreik ved denne korsveien.

– Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å finne en forhandlingsløsning med KS som mine medlemmer kan være fornøyd med, sier Handal.

KS sin forhandlingsleder Tor Arne Gangsø svarer følgende på spørsmål om hva som skal gjøres for å unngå en reprise av 2014:

– Vi, og jeg legger til grunn også arbeidstakersiden, går inn i forhandlingene med det siktemål å finne forhandlingsløsninger.

Powered by Labrador CMS