Grafikk: Nyhetsgrafikk.no

Slik er maktfordelingen i de største byene

Her er en oversikt over hvordan makten fordeler seg i de største byene etter valget 9. september.

Publisert Sist oppdatert

Ap med svakt valg i Tromsø

Gunnar Wilhelmsen (Ap) blir trolig Tromsøs nye ordfører. Men siden ingen partier fikk over 20 prosents oppslutning, er det ventet krevende forhandlinger.

Arbeiderpartiet endte opp som Tromsøs største parti med 19 prosents oppslutning, men partiet har samtidig størst tilbakegang og gjør et historisk dårlig valg i byen.

Det kreves 22 mandater for flertall i kommunestyret i Tromsø. Ap, SV, Rødt og MDG har endt opp med 20 mandater, noe som betyr at de er avhengige av de fem mandatene til valgvinneren Senterpartiet for å sikre flertall.

Stavanger kan få Ap-ordfører

Kari Nessa Nordtun tror hun blir Aps første ordfører i Stavanger siden 1993. Men hun er avhengig av et FNB på vippen for å få flertall i kommunestyret.

– Jeg tror sannsynligheten er 70 prosent. Iallfall godt over 50 prosent, sier Kari Nessa Nordtun til Stavanger Aftenblad tirsdag morgen.

Allerede mandag kveld samlet SV, Rødt, MDG, Sp og FNB seg for å sondere terrenget for et samarbeid.

Bybanetraseen inngår i forhandlinger om byrådsmakten i Bergen

Arbeiderpartiets Roger Valhammer kan fortsette som byrådsleder i Bergen med støtte fra MDG, SV, KrF, Venstre og enten Rødt eller Senterpartiet.

Senterpartiets førstekandidat Ove Sverre Bjørdal opplyser til NTB at de skal møte Arbeiderpartiet i løpet av dagen.

– I utgangspunktet er det Arbeiderpartiet vi forhandler med, så får vi se hva som kommer ut av det, sier han.

Arbeiderpartiet er halvert i Bergen – partiet fikk en oppslutning på 19,8 prosent og har mistet 13 av 26 mandater. Likevel er byrådslederen optimistisk med tanke på å beholde makten i byen.

De rødgrønne berget makten i Oslo

Det rødgrønne byrådet i Oslo kan fortsette, men med knapp margin. Og forholdene mellom partiene på venstresiden er kraftig forrykket.

Arbeiderpartiet blør kraftig i hovedstaden og går tilbake nesten 12 prosentpoeng til 20,1 prosent. Men byrådspartner MDG plukker opp mange av de tapte Ap-stemmene og havner på litt over 15 prosent, ifølge opptelte stemmer i hovedstaden natt til tirsdag.

Miljøpartiet går med det fram 7 prosentpoeng og øker fra fem til ni mandater i bystyret.

Også SV og Rødt tar stemmer fra Arbeiderpartiet og går betydelig fram.

Alliansen fortsetter i Trondheim

I Trondheim ser det ut til at den sittende alliansen fortsetter.

Arbeiderpartiet fikk 25 prosent, som er en kraftig tilbakegang, mens Høyre gikk svakt tilbake og endte på 20,7 prosent. Sosialistisk Venstreparti MDG, Rødt og Senterpartiet opplever framgang.

– Jeg håper virkelig at Tore Sandvik og den alliansen som har styrt Trøndelag nå i mange år, kan få fortsette, men det er en dag med blandede følelser, sier Giske til Adresseavisen , med henvisning til partiets fylkesordfører i Trøndelag.

Ap beholder trolig makten i Trondheim, selv om partiet gjør et katastrofalt dårlig valg og går tilbake 17 prosentpoeng.

Giske sier at han er veldig glad for at Rita Ottervik drar inn en historisk seier med sin femte valgseier på rad.

– Samtidig føler jeg veldig med de ordførerkandidatene og tillitsvalgte rundt om i landet som nå opplever at den nasjonale trenden gjør at deres innsats nok ikke fører til makt i kommunene deres, sier han.

Han betegner valgdagen som en dramatisk dag for Arbeiderpartiet.

Powered by Labrador CMS