NRK og Folkeopplysningen fikk kritikk i fjor høst da de lagde et program om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregående skole.

PFU skal behandle NRKs valgmanipulasjon på Lillestrøm vgs

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner klager NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for et program om valgpåvirkning på en skole i Lillestrøm.

– Uetisk og udemokratisk, sier styreleder Isa Maline Isene i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) ifølge Medier24.

NRK og Folkeopplysningen fikk kritikk i fjor høst da de lagde et program om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregående skole.

Pressens Faglige Utvalg

PFU behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål (trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner).

PFU består av sju medlemmer: fire fra pressen og tre fra allmennheten. Utvalgets sammensetning i toårsperioden 01.07.2018-01.07.2020

Pressens offentlighetsutvalg oppnevnes av styret i Presseforbundet, og består av journalister og redaktører fra ulike redaksjoner. Utvalget jobber for å sikre og forsterke retten til innsyn og tilgangen til informasjon.

Kilde: PFU

Les denne: Kringkastingsrådet er kritisk til NRKs valgmanipulasjon

– Vi ser svært alvorlig på denne saken. Ikke bare fordi statskanalen tuklet med et skolevalg som også inkluderte reelle førstegangsvelgere, men også fordi dette er en holdning som stadig gjentar seg: at unge ikke blir tatt på alvor som samfunnsaktører, sier styrelederen.

Isene og LNU mener NRK har opptrådt udemokratisk og uetisk, skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Skolevalget er en viktig arena for demokratiet. Det er en demokratidugnad på vegne av unge mennesker. Denne tuklingen oppleves som en hån mot det harde arbeidet ungdomspolitikerne legger i skolevalget.

Medielærer etter valgmanipulasjon: Jeg tror jeg aldri har sett ungdommene så engasjerte og motiverte for læring som nå

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK sier til Medier24 at de ikke har rukket å gå inn i klagen ennå.

– Vi er godt inne i ferietid også, så det kan ta litt tid. Men vi tar klagen til etterretning, og så får vi jobbe med den på vanligvis, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS