Anders Lervik udf våler
Anders Hjelde Lervik.

UDF-ledere før kommunevalget

– Vi trenger flere i laget rundt læreren

Et sterkt ønske fra lederen i Utdanningsforbundet Våler, er at laget rundt læreren styrkes.

Publisert

Til høsten er det kommunevalg, og skole- og barnehage er ett av de store temaene for lokalpolitikerne. I denne sommerserien svarer ledere i flere av Utdanningsforbundets lokallag på fem spørsmål før kommunevalget.

Anders Hjelde Lervik, leder i Utdanningsforbundet Våler

– Hvilken politisk sak bør lokalpolitikerne i din kommune være opptatt av for å sanke stemmer fra lærere i skoler og barnehager?

– For lærere i vår kommune ønsker vi flere instanser inn i skolen som kan være med på laget rundt barna. Det er for mye som blir lagt på lærere og oppgaver som lærere ikke har forutsetning for å løse like godt som en som er spesialisert.

– Det vil også være å ha nok kvalifiserte lærere på trinnet eller avdelingen. Nå kan jeg kun snakke fra en grunnskolelærers perspektiv, men jeg husker godt det første året som lærer. På trinnet var vi tre faste lærere: to kontaktlærere og én faglærer. Når en av oss var syke eller borte fra jobb så dekket en av de andre timene. For elevene ble forutsigbarheten og de trygge voksne så og si konstant.

– Hvilket politisk forslag i din kommune har gjort deg mest forbanna de siste fire årene?

– Nå har jeg kum vært lærer i fire år i kommunen, og kun de siste 2 vært flink til å følge med på lokalpolitikken. Ingen av vedtakene har gjort med forbanna. Vedtaket jeg har vært mest uenig i er vedtaket i lønnsoppgjøret 2021, hvor kommunens svar på KS-hefte spesifikt prioriterte andre yrker over skole og barnehage.

– Hvilket politisk forslag har gjort deg mest glad?

– Kommunens jobb med de nye skolene som skal bygges har gjort meg mest glad. De har vært flinke og nøye med involvering av alle grupper som skal benytte bygget. Det har tatt tid, men kommunen har jobbet på detaljnivå for at brukerne av de nye skolene skal få komme med innspill og reelt påvirke løsningene for byggene.

– Hvis du hadde fått lov til å bestemme ett politisk vedtak i din kommune – hva ville det vært?

– Blir veldig med lærerbriller selvfølgelig, men vi er en liten kommune så i samarbeid med tillitsvalgte, prøvd å få til grupper fra barnehage til ungdomsskole. En felles rød tråd i kommunen hvor planen er at så mange som mulig har de samme ferdighetene når de skal opp på stor avdeling, opp på barneskolen, mellomtrinnet ungdomskolen og så videre. Et lokalt styringsdokument på dette som samtidig gir lærere rom til frihet til å utdanne på den måten de vet best.

– Hvis du skulle startet et politisk parti, hva skulle slagordet vært?

– En vei for alle.

Powered by Labrador CMS