Regjeringen ser for seg at skoleskyting kan skje

– Vi må kjenne risikobildet for å kunne sørge for god beredskap, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Nå er skoleskyting og matbåren smitte kommet inn som to nye scenarioer.

I rapporten  Nasjonalt Risikobilde 2015 har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) analysert blant annet risikoen for skoleskyting.

utenfor USA skjedde 20 i Europa.

* De fleste skoleskytingene utenfor USA har funnet sted siden 1999, mens antallet skolskytinger i USA har holdt seg stabilt i samme perjode etter en vekst på 1990-tallet.

* Det har ikke vært skoleskytinger i Norge så langt. De nærmeste hendelsene fant sted i Finland i 2007 og 2008.

* I Norge har skoler, helsevesen og politi iverksatt tiltak mot skoleskyting.

* Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) analysert i rapporten Nasjonalt Risikobilde 2015 risikoen for skoleskyting, med utganspunkt i et tenkt senarie i Nordland.

* DSB ser for seg flere tiltak for å redusere risikoen for skoleskyting. Eksempelvis er det viktig at instansene som følger opp den enkelte elev, er koordinert. Skolene må ha en beredskapsplan for skoleskyting, og den må øves på. Det er også viktig at lærere, skolehelsetjenesten og andre relevante aktører gis nødvendig kunnskap om skoleskyting og den typiske gjerningsmannen.

(Kilde: DSB) (©NTB)

– Det har ikke vært tilfeller av skoleskyting i Norge, men vi har hatt utbrudd av matbåren og vannbåren smitte. Vi må være forberedt, og analysene gir et godt grunnlag, sier justis- og beredskapsministeren i en  kommentar.

Tiltak mot skoleskyting

Skoler, helsevesen og politi har iverksatt tiltak mot skoleskyting, understreker DSB.

– Analysen peker på at systematisk jobbing med et inkluderende læringsmiljø, forebygging mot mobbing, gode psykososiale tjenester og samarbeid om lokale beredskapsplaner, er med på å redusere risikoen for skoleskyting her i landet, sier DSB-direktør Cecilie Daae.

– Skolene må ha en beredskapsplan mot skoleskyting, og den må øves på. Det er også viktig at lærere, skolehelsetjenesten og andre relevante aktører gis nødvendig kunnskap om skoleskyting og den typiske gjerningsmannen, fortsetter hun.

På et mindre sted

Under scenarioet «skoleskyting» er det gjort en risikoanalyse av skyting på en videregående skole på et mindre sted i Norge. Den peker på mulige tiltak som både skoler, kommuner, fylkeskommuner og sentrale myndigheter kan iverksette for å redusere risikoen.

Også risikoen for matbåren smitte er analysert. Det omfatter et alvorlig E.coli- utbrudd der flere barnehagebarn og eldre blir syke, og nasjonale myndigheters håndtering av situasjonen.

Til sammen inngår nå 22 scenarioer i en oppdatert versjon av beskrivelsen av risikobildet. (©NTB)

Powered by Labrador CMS