Barnehager og skoler er rammet av flommen

Alle de 39 elevene ved Falkenstein montessoriskole i Horten ble sendt hjem torsdag på grunn av flommen og rasfare.

– Det er flom. Det har dannet seg demninger rundt bygningen som har kommet opp til treverket, og det er store fosser i skråningen bak skolebygningen. Der er det en rasfare fra før, så vi må være på den sikre siden, sier rektor Renate Dahl til  NRK.

Skråningen må sikres og været vurderes før elevene kan komme tilbake på skolen igjen.

I 9.30-tiden torsdag formiddag ventet 59 personer bare i Horten kommune på hjelp fra brannvesenet etter å ha blitt utsatt for oversvømmelser, opplyser  Vestfold interkommunale brannvesen.

 

Barnehager stengt

Enorme nedbørsmengder skaper store problemer for huseiere, bilister og togreisende på Østlandet onsdag. I Oslo måtte flere barnehager evakueres.

I Kværnerdalen i Oslo ble 70 barn evakuert fra Kværnerbyen barnehage, og på Ellingsrud ble Munkebekken idrettsbarnehages 139 barn evakuert på grunn av flomfare.

– Det har kommet ekstreme nedbørsmengder. Vannet gikk over sine bredder og kom inn i barnehagen. Da satte vi i gang begrensing av skadene med pumper. Barna ble tatt med opp i andre etasje av bygget. De foresatte ble ringt og bedt om å hente barna sine. Alle barna skal være hentet. De var rolige, sier styremedlem Thomas Skorpen i Munkebekken barnehage til VG.

Onsdag ettermiddag vurderte politiet å evakuere ytterligere en barnehage med 400 barn i Kværnerdalen, der Alnaelva har gått over sine bredder og oversvømmet en lang rekke kjellere.

Biler under vann

På Lørenskog førte store vannmengder i underganger og i veibanen til at biler ble stående under vann og måtte berges.

Romerike politidistrikt melder at biler og lastebiler ble tatt av vannmassene ved undergangen ved Lørenskog stasjon og måtte berges.

– Folk sitter på taket av bilene sine og ringer etter berging, sa operasjonsleder i Romerike politidistrikt, Bjørn Roger Sønsterud til Romerikes Blad.

Bergingsselskaper tauet også unna en rekke biler fra parkeringsplassen ved stasjonen og parkere dem annetsteds.

Beboere evakuert

I Røyken evakuerte politiet en rekke hus etter at elva gikk over sine bredder og skapte flom i sentrum. Politiet i Søndre Buskerud sier at flere hus i Spikkestadveien er truet av vannmassene.

– Situasjonen er at vannstanden fortsatt stiger. Hele sentrum er blitt til en stor elv. Vi har evakuert noen hus og evakuerer flere nå, fortalte innsatsleder Arne Guddal i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB i 13-tiden.

I Rjukan ble beboerne i Tveitolia evakuert til Eldres hus i byens sentrum på grunn av fare for ras.

– De store nedbørsmengdene siste døgn gir mye vannføring i bekker og enkelte elver. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser i Tinn, men en rekke veier er stengt, opplyser Tinn kommune på sine nettsider.

Sørlandsbanen stengt

Sørlandsbanen er stengt på grunn av et ras mellom Drangedal og Kongsberg, og det går derfor ingen tog mellom Oslo og Kristiansand, ifølge Jernbaneverket.

En rekke andre togstrekninger er også rammet av ras, flom og problemer med strømtilførselen, ifølge NSB. Spikkestadbanen og toglinjen mellom Jaren og Gjøvik stengt, og det er også stasjonene på Lørenskog og Vikersund.

På Sandefjord flyplass Torp går flytrafikken som normalt trass i at deler av terminalbygningen ble lagt under vann.

– Vi driver og pumper unna og har fått fjernet en god del av vannet, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen til NTB onsdag formiddag.

 

Kjellere fulle av vann

Mange steder på Østlandet er kjellere og garasjer fulle av vann, og brannvesenet og Sivilforsvaret jobber på spreng med å pumpe ut vann.

I Revetal i Vestfold ble mange biler og garasjer stående under vann, i Vikersund ble en rekke bygninger oversvømmet, og i Kongsberg og Drammen ble skoler og barnehager stengt.

Ifølge forsikringsselskapet Ifs beregninger har regnværet påført mellom 1.200 og 1.500 hus skader for mellom 50 og 70 millioner kroner. I tillegg er en rekke næringsbygg og offentlige bygninger rammet. (©NTB)

Powered by Labrador CMS