Hurum-lærer har håvet inn 12.000 insekter

Hele livet har Jostein Engdal hatt en sterk lidenskap for de seksbente blant oss.

Publisert

– Jeg har vært opptatt av insekter så lenge jeg kan huske, fra før jeg begynte på skolen, forteller Jostein Engdal, ungdomsskolelærer ved Grytnes ungdomsskole i Hurum kommune i Buskerud.

Jostein Bærø Engdal (64) 

Lærer i naturfag, matematikk og kristendom, religion, livssyn og etikk. Kontaktlærer på 10. trinn. 

Entomologi – samler og forsker på insekter

Dette trenger du: Håv, spennbrett til å preparere sommerfugler. Litteratur til artsbestemmelse, f.eks. «Norges sommerfugler».

– Jeg har fremdeles en del insekter som jeg samlet tidlig i ungdommen, men jeg kom ikke i gang for alvor før i 1986. I dag har jeg om lag 12.000 eksemplarer i samlingen min.

 Insektinteressen har ført Engdal og familien til mange steder de aldri ville ha kommet til ellers.

– Disse billene har jeg blant annet samlet i Sørøst-Asia og Latin-Amerika, forteller Engdal og henter ned en eske med uvanlig store, fargerike biller. Alle eksemplarene ledsages av ørsmå etiketter med informasjon om artsnavn, funndato og funnsted, og her fremgår det at insektene er funnet blant annet i Indonesia, Malaysia, Colombia og Honduras.          

 

Kurerer insektskrekk

– Du underviser blant annet i naturfag. Får du kombinert hobbyen med lærergjerningen?

– Når jeg tar med elevene på ekskursjon i naturfag, hender det vi setter opp feller av ulike slag. Når vi studerer fangsten nærmere, er det fint å se hvordan enkelte elevers skrekk for edderkopper, maur, biller og lignende etter kort tids tilvenning avtar, forteller Engdal.

Læreplanene har ikke noe konkret innhold som går direkte på insekter, men Engdals erfaring er at insekter fungerer fint som en av flere innfallsporter til naturfaget. Det kan lede til interessante diskusjoner, for eksempel om hvordan insekter inngår i mange viktige næringskjeder, insektenes viktige rolle i pollinering og dermed for matproduksjon.

I 10 år har Engdal sittet i styret til Norsk entomologisk forening (NEF), som organiserer både profesjonelle entomologer og ivrige amatører.

– Interessen for insekter ser ut til å være stigende, i løpet av den perioden jeg har vært i styret, har antallet medlemmer på landsbasis økt fra 400 til dagens ca. 600.

 

– Reddet sommerfugl

NEF arbeider systematisk for å kartlegge, beskytte og bevare utsatte arter. Flere hundre insektentusiaster, både profesjonelle entomologer og amatører, registrerer jevnlig observasjoner i en landsdekkende database (artsobservasjoner.no), og slik får man etter hvert dannet seg et tydeligere bilde av utbredelsen og forekomsten av de ulike artene.

– En av våre mest sårbare sommerfuglarter, klippeblåvinge, har i flere år hatt stor tilbakegang i Norge, forteller Engdal. – Den har kun to sterkt begrensede leveområder i Norge, og i 2007 ble det ene området, i Halden, regulert til hytteområde. Blant annet takket være foreningens innsats greide vi å få stanset utbyggingsprosjektet og dermed bevare denne lokaliteten for klippeblåvingen.

 

 

Powered by Labrador CMS