Ålesunds første kvinnelige ordfører er lærer

Eva Vinje Aurdal (58) tar i slutten av oktober fatt på vervet som ordfører i Ålesund. Hun mener erfaringene hun har som lærer, hovedverneombud og tillitsvalgt, kommer godt med.

Publisert

– Hadde jeg ikke hatt alle de årene bak med som tillitsvalgt, først i Norsk Lærerlag, senere i Utdanningsforbundet, ville jeg nok ikke vært der jeg er i dag, sier den nyvalgte ordføreren til Utdanning.

Det nye bystyret i Ålesund

Arbeiderpartiet 18 representanter

Høyre 9

Fremskrittspartiet 8

Kristelig Folkeparti 5

Venstre 3

Ålesundlista Tverrpolitisk Liste For Ålesund 3

Sosialistisk Venstreparti 1

Senterpartiet 1

Miljøpartiet De Grønne 1

Totalt 49

Helt siden hun sa ja til å stille på Arbeiderpartiets liste ved kommunevalget i Ålesund 1999, har hun engasjert seg politisk ved siden av jobben som grunnskolelærer.

– Til tider har det vært vanskelig å dele seg mellom jobben som lærer og vervene jeg har hatt som politiker og tillitsvalgt, så det blir fint å få konsentrere seg om en jobb. Men jeg kommer til å savne både skolen, kollegene og elevene. Jeg vet ikke helt hva ordførerrollen vil innebære, men jeg er helt sikker på at de verdiene jeg har med meg som lærer blir viktige når jeg skal bli en slags borgermester i Ålesund by, sier Eva Vinje Aurdal.

Hun bodde 17 år i Oslo før hun flyttet til Ålesund. Da var hun blant annet et av hovedverneombudene for Oslo-skolen.

 

Tøff valgkamp

Selv om Aurdal har vært politiker siden 1999, har årets valgkamp vært annerledes. Arbeiderpartiet har fosset fram på meningsmålingene, og Aurdal var ordførerkandidat.

– Tonen i valgkampen har til tider vært tøff, innrømmer hun.

Særlig har det vært skarpe dueller mellom henne og tidligere varaordfører for Fremskrittspartiet, Geir A. Stenseth.

– Jeg ga tidlig beskjed om at jeg kan samarbeide med alle andre partier enn Frp, også Høyre. Så representantene fra Frp har nok følt seg presset, sier Aurdal.

 

Maktskifte etter 16 år

I Ålesund har Høyre hatt ordføreren sammenhengende siden 1999. Nå skal Ålesund styres av Arbeiderpartiet i samarbeid med Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti.

Ålesund befinner seg på den lite flatterende listen over kommuner som er i økonomisk ubalanse, den såkalte Robek-listen. I 2014 sto 54 kommuner på denne listen.

– Det å få kontroll over økonomien er det første vi tar fatt på. Den 22. oktober tiltrer jeg som ordfører. Som i andre bykommuner har Ålesund et stort etterslep i vedlikehold av kommunale bygg, blant annet skolebygg. Det betyr at vi vil beholde eiendomsskatten, i alle fall til disse oppgavene er utført. Her har vi mye å lære av Trondheim kommune, sier Aurdal.

 

Glad for å være første kvinne

– For et medlem i likestillingsutvalget i kommunen må det være fint å bli Ålesunds første kvinnelige ordfører?

– Så absolutt. Vi har kvinnelig rådmann også. Et kvinneliv er annerledes enn et mannsliv. Vi bringer med oss erfaringer menn ikke har. Derfor er en god kjønnsbalanse bra i politikken.

Aurdal er opprinnelig fra Stordal utenfor Ålesund. Hun er mor til Martine Aurdal, debattansvarlig og kommentator i Dagbladet.

Powered by Labrador CMS