Handal ba SV være pådrivere for flere barnehagelærere

Regjeringen lovet mandag kveld å lage en opptrappingsplan som skal gi flere pedagogiske ledere med barnehagelærerutdanning. SV-leder Audun Lysbakken fikk gjennomslag og marsipankake.

Publisert

Påtroppende nestleder i Utdanningsforbundet, Hege Valås, mener det går for smått med å ansette nok barnehagelærere. Hun oppfordret derfor SV til å være vaktbikkjer framover.

- Dere må passe på at statsråden ikke bare lener seg til bake og håper at kommunene oppfyller bemanningskravet innen 2020 helt av seg selv, sa hun.


På marsipankaken som Utdanningsforbundet hadde med til SVs stortingsgruppe sto det «50 %».

 

- Vi kommer for å gratulere dere med halv seier. Derfor står det 50 prosent på kaken. Dette er et stort skritt i riktig retning, sa Steffen Handal, påtroppende leder i Utdanningsforbundet.

- Hvorfor foreslo SV at regjeringen skal utarbeide en plan, Audun Lysbakken?

- Fordi det er behov for et kvalitetsløft i barnehagen. SV var pådriveren for et historisk løft i antall barnehageplasser. Nå må tilbudet videreutvikles med flere pedagoger.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms SV sier det slik:

- Den første loven om barnehagene ble vedtatt i 1975. Det har skjedd enormt mye med barnehagene siden den gang, også på forskningsfeltet. Vi vet langt mer om hva god kvalitet på barnehagetilbudet er i dag. Derfor er det på høy tid at lovverket revideres.

 

SV fikk med seg Krf og Venstre

SV mener det har vært for enkelt for kommunene å gi barnehagene varige dispensasjoner til å ansette pedagogiske ledere uten barnehagelærerutdanning. Derfor leverte SV-leder Audun Lysbakken sitt forslag.

Det opprinnelige forslaget lød slik «Stortinget ber regjeringen fjerne regjeringens mulighet til å gi varige dispensasjoner fra dagens krav om barnehagelærerutdanning for pedagogisk personale.»

Etter å ha revidert forslaget, fikk han med seg Krf og Arbeiderpartiet på å vedta følgende:

«Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for innfasing av en bemanningsnorm, der det vurderes om krav om 50 prosent barnehagelærere bør være en del av planen.»

Mandag vedtok stortingsflertallet bestående av SV, Ap, KrF, Senterpartiet og Venstre forslaget som skal føre til at kommunene ikke lenger vil få mulighet til å gi varige dispensasjoner fra dagens krav om barnehagelærerutdanning for pedagogiske ledere.

Det er allerede vedtatt at en ny bemanningsnorm skal være på plass innen 2020. Men normen skal bare fastsette antall barn per voksen. Med stortingsvedtaket har regjeringen forpliktet seg til å vurdere også et krav om at 50 prosent av de pedagogiske lederne skal ha barnehagelærerutdanning.


Hege Valås (t.v) ba SV holde statsråden i ørene.

 

Skjev fordeling av kvalifiserte               

Valås mener det er et problem at nyutdannede barnehagelærere søker seg til barnehager som allerede har utdannet personale. Bakgrunnen er at barnehagelærene ønsker seg kvalifiserte kolleger.

- Vi får en skjev fordeling av personalet når noen barnehager har 100 søkere til en stilling, mens andre barnehager ikke får kvalifiserte søkere, sier Valås.

- Vedtaket som ble gjort i stortinget denne uken viser at også politikerne nå begynner å bli utålmodige, sier Handal.

Unntaket er Høyre og Fremskrittspartiet som stemte imot forslaget. Det kan Handal ikke forstå.

- Høyre er veldig opptatt av kvalifiserte lærere i skolen. De burde være minst like opptatt av at barnehagene har kvalifisert personale, sier Handal.

Fra 2010 til 2014 har andelen ansatte med pedagogisk kompetanse økt fra 39 til 44 prosent i norske barnehager. Det gjør Norge til det eneste landet av 25 OECD-land som verken har 50 prosent pedagoger eller 80 prosent ansatte med barnefaglig kompetanse i barnehagene.

 

Powered by Labrador CMS