Mange unge tar to pauseår før de starter med studiene

Ungdommer i Norden venter lenger før de starter studiene, enn det unge i resten av Europa gjør.

Norske studenter skiller seg ut ved at mange har et langt opphold mellom videregående og høyere utdanning, ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå om europeiske studenters økonomi og studiesituasjon.

Også i de andre nordiske landene har ungdommene pauseår mens de arbeider eller reiser før de starter på studiene. I Norge har 40 prosent av de unge hatt et opphold på mer enn to år før de starter med høyere utdanning. I de fleste andre europeiske land venter bare 10 prosent av ungdommene så lenge før de starter studiene. 

Norske studenter skiller seg også ut ved at de oftere har jobb ved siden av studiene, enn det studenter i resten av Europa har. I snitt jobber en heltidsstudent ni timer i uka. Nordiske studenter flytter også tidligere hjemmefra, enn det som er vanlig. Bare en av fem norske studenter under 22 år bor hjemme.

Andre interessante funn er at 60 prosent av studentene her i landet er kvinner, og at ingen andre europeiske land har så stor kjønnsforskjell i studentmassen som Norge. Norge og de andre nordiske landene har også en høy andel studenter over 30 år. Undersøkelsen viser også at norske studenter er mer positive enn andre når de vurderer sjansen for å få jobb etter endt studier.  Studentundersøkelsen ble gjennomført i 29 land i 2013.

Powered by Labrador CMS